Šta je ovo?

Ukratko

Ovaj blog je namjenjen prvenstveno MENI, eventualno mojim zemljacima ili svim dobrovoljnim čitaocima koji razumiju bosanski jezik. U njemu ću pisati lična viđenja po pitanju nekih islamskih tabu tema.

Ko je autor ovdje?

Pa, sad’ za sad’, samo ja, Kenan Hodžić. Volio bih da ne ostanem jedini autor, i ovim putem kažem “bujrum”.

Možda je nekome bitno da naglasim da ne pišem samo tako iz have ili ono što mi se prohtije! Da me Allah sačuva govora koji je nastao u hiru ili potrebi. Moja misija je potraga za istinom i slijeđenje iste bez straha od drugih. Iako tečno govorim tri jezika i imam nakih diploma, to nikako ne smatram pokazateljem mog znanja. Ja znanje ne čuvam na papiru. Svaki moj članak je rezultat istraživanja i dugog razmišljanja, što opet ne znači da je sve u njemu tačno.

Teologija nije moje primarno zanimanje, i ne bih volio da me ljudi tuše, bilo pozitivno ili negativno, što bi neminovno utjecalo na moju koncentraciju na poslu s kojim zarađujem hljeb. Uostalom, nekome ko traži istinu ili proširuje vidik, nije bitno ko priča, nego šta priča.

Šta je “tabu”?

U antropološkom smislu, tabu je zabrana da se izvede neka radnja, da se gleda, dodiruje ili spominje posvećena osoba ili predmet. U rječnicima stoji da je tabu u prenesenom smislu nepisani zakon ili pravilo koje u zajednici zabranjuje spominjanje nečega, nešto o čemu je strogo zabranjeno govoriti. Tabui ne podliježu kritici, posebno sumnji. To je nešto o čemu se ne postavljaju pitanja, o čemu nije dopušteno ni razmišljati, što treba ostati tajnom.

Pojam potječe iz polinezijskog jezika Tonga – “tabu” na tom jeziku znači sveto, zabranjeno.

Prema enciklopedijama je ritualna zabrana koja može uključivati izbjegavanje određenih osoba, mjesta, objekata, postupaka. Kao pojam se pojavljuje gotovo u svim kulturama, a u nekim društvima prekršitelje tabua teško se kažnjavalo. Veže se uz vrijednosti nekog društva, smatra se dijelom društvenog nadzora.

Tabu Islama

Ime je simbolično. Islam nema tabu tema, muslimani ih imaju. Mi smo ti koji smo svoje umove, skrušeno i bez otpora, predali drugima na menadžment. Bezupitno prihvatili servirana shvatanja života i vjere, a potom sve drugačije upisali u tabu.

Tabu Islama je subjektivni blog, lična viđenja i razmišljanja, i rezultat je dugogodišnjeg istraživanja, studiranja, slušanja, čitanja i traganja za istinom…što ne znači da je istina jedino na ovom blogu.

Blog je samo promišljanje i diskusija sa samim sobom, a nikako zalaganje da je istina jedna i samo jedna,…naprotiv, to je upravo suprotno misiji ovog bloga. To je zapravo glavni fol…nema u insana apsolutne istine!

Sve što kažem ispravno, od Allaha je i Njegovog nadahnuća, a sve što pogriješim, to je od mene i mog neznanja.

Ovaj blog ima za cilj da otvori oči svakom ozbiljnom čitaocu, i pokaže da postoji i druga strana medalje, drugačiji ljudi, drugačija viđenja i shvatanja, koja nemaju veze ni sa kakvim sektama ili pravcima, šejhovima ili školama, mezhebima ili partijama, …da pokaže da je Islam mnogo veća slika nego je njegov vještački ram.

Moj cilj je da muslimanu vjerniku ukažem na činjenice koje će ga navesti na daljnje istraživanje. Moja misija je da što veći broj bošnjaka muslimana doživi spokoj u vjerovanju, da skinu breme nametnutih uvjerenja, da se vrate izvornim učenjima i shvatanjima Islama.

Lično nikada ne bih kupio knjigu ili se zamarao s nekim tekstom osim ako autor nema neku teoriju, ili tvrdi da je nešto drugačije nego je moje uvjerenje…eh tada ima fajde da se tome prida pažnja. Upravo ću to učiniti ovdje, tvrditi i teoretisati suprotno ustaljenim dogmama. Ne zato da bih bio suprotan, nego da pokažem sebi i tebi da biti suprotan ne znači biti pogrešan.

Za koga je ovaj blog?

Za sve one koji duboko u sebi osjećaju da nešto ne štima sa njihovim dogmama i ubjeđenjima (isključivo mislim na muslimane).

Za sve one koji osjećaju stid pred inteligencijom, koprcaju se u pokušaju izvlačenja iz ljage koja se (donekle sa pravom) baca na muslimane današnjice.

Za sve one koji ne mogu da utišaju unutarnji glas koji vrišti govoreći o nekim nelogičnim i nehumanim vjerovanjima muslimana koja se pripisuju Islamu.

Jedini način da razumiješ ovaj blog je svoj um oslobodiš okova tuđih umova. Da budeš hrabar i iskren prema sebi.

Za koga nije ovaj blog?

Za sve one koji misle da su na apsolutnoj istini i da nema potrebe da uče i razmišljaju, jer su to za njih drugi već uradili i ostavili im upute kroz knjige i šejhove.

Za sve one koji traže sektaške kavge, mezhebske prepirke ili međureligijske svađe…toga ovdje nema. Molim vas, idite.