Trauma spoznaje

Najteže je pobjeći iz zatvora sopstvenog uma! Slobodan si tek onda kada te vlastita ubjeđenja ne forsiraju da nešto voliš ili mrziš.


Lično smatram da je vjera, ma kakva ona bila, pa čak i vjerovanje da nema vjere, sastavni dio svakog momenta čovjekovog života. Ona je neodvojiv filter za svaku misao, namjeru ili čin. Svjesno ili podsvjesno, naša ubjeđenja oblikuju naše ličnosti, a time i sve što se reflektuje na svijet i bića oko nas. Svaka naša riječ ili djelo rezultat je naših usađenih ubjeđenja. Ne samo po pitanjima vjere i dina, nego po svim pitanjima vezanim za pogled na život i svijet.

Ako misliš da imaš potpunu kontrolu nad sobom, grno se varaš. Od malena smo programirani da autoritetima vjerujemo i prihvatamo zdravo za gotovo.
Što je autoritet veći, to je prihvatanje lakše i tolerantnije na besmislice. Na primjer, ovo što se trenutno dešava ljudskom rodu (pisano April 2020 g.). Političari sa maskama na licu, legitimizirani doktorima u bijelim mantilima za leđima, panično upozoravaju svijet: “Pojavio se opasan virus Covid19 (Korona) i svi treba da bježe i da se sakriju! Napustite svoje živote, poslove, obaveze, porodice…”. A ja nam strategije, grne rane.
Kolika je vjerovatnoća da bi tu informaciju neko primito zdravo za gotovo da je taj isti političar to rekao za stolom u kahvani !? Veoma mala.
Svjetini nije svejedno ko je rekao i kako je rekao, ali jeste svejedno šta je rekao!

Ne znam kada ovo čitaš, ali sam siguran da je već jasna sramota čovječanstva u 2020-oj gdje smo obmanjeni pandemijom izgubili mentalno i fizičko zdravlje, ekonomiju i, što je najgore, svoju slobodu, …a sve za nečije vele-ciljeve!

Tako i u vjeri – šejhova brada, turban, hodžino džubbe, ahmedija… sve su to alati za programiranje masa. Ne kažem da je to samo po sebi loše, samo kažem da insan mora biti svjestan da je podložan programiranju. Kada shavtimo svoju ranjiovost, znaćemo način zaštite.

Da ne bude zabune, mi smo programirani na svašta nešto. Haman svaki insan danas povjerava svoje najličnijije i najintimnije domene života drugima. Cijeli naš život je skup tuđih ubjeđenja, odluka i nameta. Moje zdravlje je odluka doktora…. moja vjera je odluka šejhova… Moja pamet je odluka psihologa… Moje znanje je odluka školstva… Moje tijelo je odluka društva…. Moje porijeklo je odluka historičara…. Moj imetak je odluka banaka… Moje zanimanje i posao je odluka tržišta… Moje prebivalište je odluka države… Moja prava i dužnosti su odluka sudstva… Moja sloboda je odluka policije… Moje mišljenje je odluka medija…itd.

Iole svjesni, kada čujmo neku logičnu informaciju koja kontrira našem trenutnom ubjeđenju doživljavamo kolebanje i nesigurnost. Socijalni psiholozi tu rezultujuću pojavu nazivaju kognitivna disonanca.

Primjer kognitivne disonance kod jednog muslimana, vjernika, je kada mu neki vjerski autoritet usađuje neku dogmu (nameće mu vjerovanje), a sa druge strane dokazi i zdrav razum mu govore da to ne može biti istina, da nešto ne štima,… on tada gubi tlo pod nogama i osjeća nesigurnost, postaje ranjiv i zbunjen. Kada su naša vjerovanja pred izazovom, stvara se strah i uznemirenost. Odgovor tome su naše psiho-odbrane, i one nas štite od tih emocija.

Eh, kada neko ili nešto pokuša da poremeti taj program, nastupa poricanje, vjerovatno najprimitivnija psiho-odbrana. To će biti prva reakcija. Naš um se iskljući kao prebukiran kompjuter. Većina će pokušati da se drži zvaničnih dogmi poricajući dokaze samo kako bi vratio prirodni ekvalibrijum ili ravnotežu.

Druga, mnogo teža stvar koju možemo uraditi, kao alternativa poricanju, jeste da sagledamo sve dokaze i budemo iskreni prema sebi, otvorenog uma. O tome ti ja pričam.

Prekretnica

Ne sjećam se tačno koji dan, ali se sjećam da je bio Ramazan. Upalio sam radio u autu ne bih li čuo kakvu faidu, kad ono intervju sa utjecajnim kuvajtskim psihologom (na arapskom jeziku). Čovjek priča o tome kako vjerovanje i ponašanje današnjih muslimana nema plaho veze sa izvornim Islamom. Meni odmah naumpade knjiga mog puberteta “Shvatanja koja trebamo ispraviti”…no uspostavilo se da i ta ispravljena shvatanja treba ispraviti!

Helem, poslušam ja nekoliko serijala njegovih predavanja i emisija na YouTube u periodu od nekoliko godina, a pored njega nađem još dosta islamskih mislilaca i alima koji zagovaraju preporod i osvjesćivanje, imaju drugačije teorije i poglede na Islam i život uopće. To je bila kiša informacija koja je u meni gasila požar nejasnoća i negodovanja. Osvjetlio sam mračne kutke svoga srca  i razjasnio tabue o kojima prije nisam smio razmišljati. Trebalo mi je nekih tri godine da progutam knedlu i sebi priznam da ipak može biti drugačije, a onda još nekoliko godina da re-programiram svoj mentalni sklop. Taj proces i dalje traje…

Svako vrijeme i svaka generacija je imala svoje tradicionaliste i moderniste. Modernisti naših predaka – naši su tradicionalisti, a naši modernisti – tradicionalisti budućih naraštaja. Stvar je u tome da su se svi modernisti pojavljivali kao rezultat evolucije životnog okruženja, a samim tim i ljudske svijesti i spoznaje, i svi su bili delegitimizirani, napadani i omalovažavani u svoje vrijeme. Vrijeme je pokazalo da su oni, skoro uvijek, bili u pravu, i zato mi je bitno odabrati pravu stranu historije.

Što više učim, sve sam više svjestan svog neznanja. Svakom početniku Islam se servira u savršenom svjetlu, do mjere da mu nije jasno zašto svi ljudi na svijetu nisu muslimani? No, to pitanje je slično “Zašto postoje gladni na svijetu?”. Dakle, ima bezbroj faktora koje mi ne znamo, a oni su bili ključni kod oduka drugih ljudi. Zato, ne pozivam ni u šta osim u razmišljanje i pravo na reviziju takozvanih apsolutnih istina i svih smrtničkih shvatanja, pravila i ubjeđenja mimo Allahove svete Riječi.

Imam osjećaj da je procenat mog života posvećenog izučavanju Islama direktno je proporcionalan procentu mog nezadovoljsva naučenim. Postoje skriveni detalji koji izazivaju instantnu kognitivnu disonancu. Inteligentan i svjestan musliman neminovno biva u internom sukobu sa nekim tradicionalnim tumačenjima Islama.
Većina će mi zamjeriti na ovoj izjavi, ali neka svako bude iskren sa sobom i neka pita svoje srce…da li se zaista slaže sa svime? Ako je odgovor “Da, slažem se!” onda je jasno da taj insan nije dorastao svom stavu. Naša silna literatura dokazuje suprotno, ali pod uslovom da se čita, a ne samo hvali papirnom kilažom.

Pogledaj stanje muslimana i njihovo mjesto na ljestvici čovječanstva…jesmo li zadovoljani? Jesu li se zaista svi urotili protiv nas, ili je vrijeme da preispitamo sebe? Činjenica je da nam ništa ne polazi za rukom već haman hiljadu godina, pa bezbeli onda nešto ne štima!

Uostalom, nekulturno je i kukavički napadati i prozivati druge. Mislim da je pravi junak onaj ko kritikuje svoje zaradi boljitka. Cijeli moj blog je samo-kritika i ukazivanje na rupe koje treba zakrpiti. Iskreno, ja bih sve resetovao da ikako mogu.

Skontam ja da 15 vjekova nije malo vremena, i da smo svi mi ipak samo ljudi, ta nije ni čudo da se svašta moglo uvući u vjerovanje muslimana. Trauma je nastupila kada se zaupitah “Možda ovo sve ipak i nije kako bi trebalo biti?!”

Ne pokazujem prstom na ovoga ili onogo, nije uopće bitno ko je kriv, bitno je da priznam sebi da u vjeri koja se danas servira ima dosta korova…a uvijek je bilo onih koji su ga primjećivali i htjeli odstaniti…al đaba kad vazda klija i razmnožava se. To je božja mudrost i iskušenje za one koji Njemu hrle.

Husein Đozo nije volio plaho da koristi fusnote, “rekao ovaj, rekao onaj”, kad su ga pitali što, objasnio je da ne želi da se krije iza tuđih mišljenja i autoriteta. “Hoću da ja stojim iza tih riječi, a ne da se skrivam iza nekoga/nečega.” – reče.

Živimo tuđe živote i razmišljamo tuđim glavama bez da smijemo išta sami već sve što ne nađemo u starim knjigama, odbacimo – to je nekakvo zlo, podvala, kufr, širk… A u stvari, mi unatoč svim školama i zvanjima nismo naučili da mislimo svojim glavama, da mislimo islamski, da mislimo shodno svojim, a ne potrebama 12. vijeka.

Muhammed Asad je to u svojim djelima baš potencirao. Mi smo danas došli do tačke u kojoj prosječan musliman ne smije da razmišlja o prijevodu Kur'ana jer “ko si ti da tumačiš” pa se Kur'an iščitava kao neki udžbenik historije u dijelovima kazivanja o prijašnjim narodima a razmišlja se o i po tefsirima ovog ili onog.

Vremenom sebi izgrađujem principe kojima vagam sve nasrtaje s vana, i pokušaje da me neko programira ili (za)vodi.

Svačija vjerovanja i ubjeđenja će rezultirati djelima na specifičan način, i to je ono s čime idemo u kabur. Moj um© je jedina stvar nad kojom imam kontrolu, a u isto vrijeme jedini razlog zbog kojeg me Allah duži, i jedini razlog zbog kojeg ću pred Njim odgovarati. Mislim da je maloumno staviti svoj ahiret u tuđe ruke.

Hvala Allahu koji je nadahnuo ljude kroz generacije, te oni uvidješe podvale i stranputice zamotane u islamski celofan, pa mi danas bivamo prosvjetljeni.

Probudi svoj um, izgradi svoju svijest, odredi svoje prioritete i prepoznaj šta ti je važno u životu na oba svijeta, pa onda vidi kako ćeš pristupiti problematici svog života i vjere.