Zemljotres I

Sve nas je zatekla vijest o razornom zemljotresu koji je pogodio jugoistok Turske i sjever Sirije. Dok pišem ovaj kratki osvrt, bilanca umrlih i povrijeđenih se povećava dok na drugoj strani spasilačke službe lavovskim naporima čine sve da spase one koji su ostali zaglavljeni ispod ruševina. Zemljotres se dogodio u zoru, te je bio velike magnitude (7.8 po Rihteru), tako da nije bilo uopće vremena za reagovanje.

Ova tragedija kao i mnoge druge prirodne nesreće često otvaraju raspravu o Božijoj ulozi u svemu tome: kako i zašto to Bog dozvoljava, zašto se događa ionako siromašnom narodu na tom području koji je dovoljno otpatio, itd. To pitanje postavljaju većinom ateisti i vjernici koja određena tragedija duboko potrese. Riječima Dineša D’Suze koji analizira ovo pitanje u kršćanskom kontekstu: Dok ateista samo koristi patnju da potvrdi nevjeru u Boga, kršćanin koji pati osjeća se izdanim od Boga. Ateista je intelektualno trijumfalan – Vidite, rekao sam vam da nema Boga! – dok je kršćanin slomljenog srca… zaboravljen od Boga.”

Na drugoj strani, pojedini u svemu tome vide Božiju srdžbu i kaznu, te u svojim infantilnim tumačenjima idu toliko daleko i navode razloge koji odgovaraju njihovom narativu kao da su friško primili objavu i znaju razlog Božije srdžbe. Jednom sam prisustvovao predavanju gdje je spomenuto da je glavni razlog cunamija iz 2004. trgovina djecom koja se odvijala na tom području. (sic)

U ovom slučaju, zemljotres se desio baš na području koje je jedno od najreligioznijih u svijetu, a nalazi se u sastavu jedne sekularne države. Mediji su npr. prenijeli video u kojem žena odbija izići ispod ruševina dok joj ne obezbijede mahramu da se pokrije. Dakle, većina stradalih su konzervativni muslimani koji se ustvari više pridržavaju islamskih načela u odnosu na druge.

Ovakav rezon je već viđen ranije. Naime, razoran zemljotres je pogodio Portugal u 18. stoljeću, te izazvao tektonske promjene u promišljanju u tadašnjoj Evropi. Po nekima, to je zemljotres koji je donio prosvjetiteljstvo. 1.11.1755. portugalska prijestolnica Lisabon je potpuno razorena. Val šoka kojem danas svjedočimo se isto tako proširio Evropom. Stradalo je prema različitim procjenama oko 50 000 ljudi. Sami tajming zemljotresa (kršćanski praznik Svi sveti) i devastiranost vjerskih objekata su bili glavni razlozi tvrdnje da se radi o Božijoj kazni. Da ironija bude veća, katolici su kao razlog vidjeli herezu protestanata, dok su oni smatrali herezu katolika.

Sve do ovog zemljotresa u Evropi je preovladavao filozofski optimizam koji je zagovarao Lajbnic. Naime, u pokušaju da riješi glavni problem teodiceje tj. postojanja patnje i zla u prisustvu Dobrog i Svemogućeg Bića, on je došao do zaključka da je ovo najbolji mogući svijet (”Die beste aller möglichen Welten”).

”Pošto postoji beskonačnost mogućih svjetova u Božijim idejama, a jedan od njih može postojati, mora postojati dovoljan razlog za Božiji izbor koji ga određuje da izabere jedan umjesto drugog. A ovaj razlog se može naći samo u podobnosti ili u stepenu savršenstva koji ovi svjetovi posjeduju, pri čemu svaka moguća stvar ima pravo tvrditi postojanje srazmjerno savršenstvu koje uključuje. Ovo je uzrok postojanja najvećeg dobra; naime, da mu Božija mudrost dopušta da to spozna, Njegova dobrota ga navodi da to izabere, a Njegova moć mu omogućava da to proizvede.”

Protiv ovog razmišljanja je ustao Volter, te posvetio poemu lisabonskoj tragediji u kojoj je prozvao filozofe koji su slijedili Lajbnicov optimizam, te religijske fanatike koji su vidjeli Božiju srdžbu zbog postupaka drugih u tome.

Prema njemu, Lajbnicovo viđenje je vodilo u fatalizam. Ono nije samo davalo utjehu, nego je bilo i paravan za pasivnost. Tačnije, optimizam je ”opsjednutost u insistiranju da se stvari odvijaju pravim tokom kad se ustvari ne odvijaju”.

Evo jednog dijela te poeme koji se može prenijeti i na današnji kontekst:

Pogledajte ove komadiće i pepeo svoje rase,

Ovo dijete i majku u zajedničkoj ruini.

Ove razbacane udove ispod mermernih osovina

Sto hiljada koje zemlja proždire,

Koji, rastrgani i krvavi, još podrhtavaju

Zakopani ispod svojih gostoljubivih krovova

U teškim mukama okončavaju svoje živote.

Onim umirućim žamorima tuge,

Na taj užasni prizor jada,

Hoćete li odgovoriti: “Vi samo ilustrirate

Željezne zakone koji okivaju Božju volju”?

Recite još toj drhtavoj masi mesa:

“Bog je osvećen: plata za grijeh je smrt”?

Kakav zločin, kakav grijeh su zanijela ta mlada srca

Koja leže, krvava i razderana, na majčinim grudima?

Je li pali Lisabon dublje zaglavio u poroke

Nego London, Pariz ili osunčani Madrid?

Umjesto teološko-filozofskih diskusija o ovom fenomenu koje svakako treba voditi, najmanje što možemo učiniti u ovom momentu jeste da damo novčani prilog ili posjetimo najbliži centar koji sakuplja pomoć kako bi barem malo olakšali onima koji su preko noći ostali bez svojih domova i voljenih.

Nastaviće se…

52 comments

 • Danijel Atić

  Zemljotres nastaje pod uticajem pomjeranja tektonskih ploča ispod zemlje, usljed procesa koji se odvija već hiljadama, milijunima godina. Jednostavno rečeno, Azijsko ili Američko tlo je više sklonije stalnim podrhtavanjima nego recimo Evropsko.

  Dakle, nije bitno narod čije vjere, rase živi na tom mjestu gdje se dogodio zemljotres, jer bi rezultat bio isti i da su Tursku naselili većinski ateisti umjesto sekularnih ili konzervativnih muslimana.
  Mišljenja sam, da je zemljotres prirodna pojava koja se mora pojavljivati s vremena na vrijeme da bi se osigurao normalan rad naše planete, tj. kako ne bi implodirala ili bila potpuno uništena.
  Bog je uspostavio prirodni zakon, a zemljotres je dio tog prirodnog zakona.
  Sam čin jeste užasan zbog velikog broja poginulih, pogotovo mladih osoba, ali ako razmislimo malo bolje o tome, malo izvan okvira realnosti, Bog tehnički nije svjesno poslao zemljotres na to područje sa namjerom da nekoga ubije, upozori ili šta već ne.
  To je samo moje mišljenje glede ove situacije, ali ja nisam Bog naravno. Ne mogu ja govoriti u Njegovo ime, mogu ponuditi samo dobro objašnjenje iz svoga ugla.

  Ali također, nemojte zaboraviti još nešto.
  Odrasli čovjek ne može preživjeti duže od tri dana bez vode, no spasioci su pronašli na stotine malih beba koje su bile pod ruševinama duže od tri dana (i četiri i pet kao što smo danas čuli za nova spašavanja) bez roditelja ili skrbnika, hrane, zraka i vode.
  To ako nije čudo, Božija milost, ne znam šta jeste. Kako to objasniti.

  • Nedim

   @Danijel Atić
   Bez vode se moze prezivjeti oko 7 dana, toliko i traje zvanicna potraga za przivjelima.
   A tako nekako kao sto si rekao ljudi se cesto “nadju na putu velikih dogadjaja” ali muslimani-profesori-daije-ulema itd…ishitreno govori u Bozije ime kako je On ciljano kaznio ovu grupu ljudi…jer po nekim uvjerenjima koji uzimaju rekla-kazala zbirke prica kao sveto slovo, zemljotres je pojava koja pogadja grjesnike, bludnike i alkoholicare, a sudeci po pogodjenom stanovnistvu oni nisu ni blizu top liste spomenutih. Tako da li svjesno ili nesvjesno iznose lazi na Boga, a toga se treba cuvati.

 • Anonymous

  Kazes prirodna nepogoda !? Onda ce mo i onaj potres kojeg je okultista Nikola Tesla izazvao u Njujorku prije 125 godina nazvati prirodnom.

 • Meho

  Nevezano za ovu temu oko zemljotresa ali kako vidim, poprilično ste načitan i obrazovan čovjek pa ako biste mi mogli odgovoriti na ovo jedno moje pitanje koje me je oduvijek zanimalo, ali eto valjda, dosad nisam manje-više naišao na stručnjake u tom polju:
  – Šta mislite da li je “ljubav” ljudska iluzija?

  Ako uzmemo u obzir da su nam čovjekoliki majmuni preci, tj. da mi (ljudi) vodimo porijeklo od samih životinja, tome treba pridodati da i dalje posjedujemo životinjske nagone i osjećanja.
  Nismo puno različiti od životinja, osim što možemo logički i kritički razmišljati, dakle pamet i um nam je jedina razlika među njima.
  A od ovih “sličnosti” se izdvajaju:
  – Ratovi za teritoriju
  – Hedonizam (koji je bio i ostao itekako prisutan i kod ljudskih mužjaka). Sredovječni muškarci ostavljaju svoje dugogodišnje supruge zbog mlađih, atraktivnijih djevojaka. Možda to neće priznati sebi, ali ih dakako privlači njihovo tijelo, odnosno želja za novim potomstvom, iako bi upotrebljavali pilule za kontracepciju ili kondome, glavna svrha samog spolnog čina je razmnožavanje zbog produžetka vrste i vlastite loze. To je ponašanje primjećeno i kod životinja poput majmuna, najsličnijim ljudima, gdje njihovi mužjaci imaju više ženki tokom samog života, a ne samo jednu.
  – Potreba za skloništem, hranom, vodom…
  – Majčinsko-očinska potreba da se zaštiti dijete, čak i ako bi roditelji morali umrijeti da bi to dijete zaštitili. Očigledno zbog gorenavedenog produžetka porodične loze i same ljudske vrste.
  Dakle, tehnički govoreći, ljubav ne postoji?
  Postoji samo potreba za razmnožavanjem o čemu sam već pričao, pri čemu izabirati najatraktivnijeg partnera/icu (jer budite iskreni, ne biste “spavali” sa nekim manje privlačnim ili nekim ko vas uopće ne privlači. Ne biste takve osobe ni poljubili, čak ni dodirnuli.) i nakon rađanja djeteta, produžetak loze je osiguran uz nekoliko godina “učenja” i podizanja tog djeteta.
  Možda mislimo da volimo drugu osobu, ali je to ustvari obična fizička privlačnost zbog mogućeg razmnožavanja i osiguranja produžetka loze, i možda mislimo da volimo svoju djecu ali ustvari samo osiguravamo nastavak svoje porodične loze, jer kad umremo, možemo biti mirni znajući da naši nasljednici i dalje koračaju Zemljom.

  Prema tome, da li onda ljubav između dvije osobe i ljubav prema djeci uopće postoji ili je to jednostavna iluzija, odnosno sve gore napisano?

  Ovo pitanje me je usko zaintrigalo uz Božije kazivanja da nas “voli” odnosno ljubav opisana u Kur’anu. Ako nisam drugačije protumačio.

  • Danijel Atić

   Privlačnost može biti fizička, emocionalna ili oboje.
   Ako je privlačnost i fizička i emocionalna, ili većinom emocionalna onda bi se to moglo smatrati ljubavlju.
   Ako je privlačnost samo fizička, bez emocionalnog odgovora, onda je jednostavno riječ o strasti, odnosno nagonu za razmnožavanjem sa tom osobom.
   Jednostavno rečeno, ako upoznaš recimo ženu (govorim iz ličnog iskustva) ženu kojoj ti u prvi mah padne na um da ima najljepše oči koje si ikad vidio. I taj osjećaj bude obostran. Nekako se “povežete” kao da vas je sama sudbina spojila. Sam sam kao mlad momak imao da tako kažem, stalne erekcije kad god bi pored mene prošla lijepa žena, ili nerijetko kad bih ih upoznavao. A dugo poslije kad sam sreo svoju hanumu, nešto se je znatno promijenilo. Tu “erekciju” nisam imao ni prvi put ni kad smo hodali sve dok nismo stupili u brak i otišli na medeni mjesec. Smatram da je to dobar pokazatelj da si pronašao svoju srodnu dušu, osobu u koju si se istinski zaljubio. Koju voliš i želiš da bude sretna. Ako je ona nesretna, činiš sve da je usrećiš i ponovo nasmiješ. Kao unaprijeđena i bolja verzija pojma altruizma. Ako je nešto boli, činiš sve da je izliječiš. Ako umre, više se nikad ne oženiš, jer je polovica tvog srca već pokopana u zemlji. Ostane ti nada da ćete se jednom ponovo vidjeti. Tako da, ovo nije obična privlačnost, nagon za razmnožavanjem i produžetkom loze ili iluzija. Ovo se je desilo mojim bližnjima i ljudima širom svijeta što možeš i sam pronaći na internetu i pročitati.
   Trebaš napraviti razliku između obične strasti (nagon za spolnim općenjem sa dotičnom osobom zbog fizičke privlačnosti, osiguranja potomstva i sl.) i prave ljubavi poput ove koju sam ja opisao.
   Današnji brakovi inače po mom mišljenju najviše stradavaju zbog nezrelosti jednog od supružnika i većinom zbog višestrukog mijenjanja seksualnih partnera prije braka. To im nekako promijeni fiziologiju mozga i ne mogu se poslije “smiriti” u braku.
   Moj savjet ti je da pokažeš da si hrabar, samouvjeren, dominantan (u smislu zaštite i pokazivanja snage, ne udaranja supruge, već odbrane od neprijatelja) ali u isto vrijeme i zabavan, duhovit, spontan, nježan, osjećajan… Naposljetku ovo posljednje se ne smatra “muškim” u današnje vrijeme zbog stare odgojne poslovice koja kaže da “dječaci ne plaču” iako je to sasvim normalno, biološki gledano. Muškarci u sebi posjeduju “ženske osobine” (nježnost, osjećajnost) isto kao što i žene u sebi posjeduju “muške” (snaga, hrabrost).

  • Danijel

   Zaboravio sam još nešto da dopišem.
   Ako je par voljan da nikad ne imadne djece niti da ima seks, koji jednostavno uživaju jedno u drugom u smislu zajedničkog provođenja vremena i taj osjećaj potraje do kraja života, to bi se također moglo uključiti u definiciju prave ljubavi.
   Jer njima nije stalo do “produžetka loze” ili razmnožavanja kako ste vi gore napisali.
   Stalo im je samo jedno do drugog. Žele jedno drugo da usreće, da se vole, da provode vrijeme zajedno, da zamišljaju svoju budućnost, pa i seks i djecu ako se odluče na to, ako drugog nešto boli, prvi se odmah umiješa da drugog izliječi, jednostavno duša ih boli ako njihov partner/partnerica oboli ili pati od nečeg.
   Da smo životinje i da se vjenčavamo samo kako bi se razmnožavali, ovo gore što sam napisao nam ne bi bilo bitno i u takvoj situaciji bi se razvodili i pronalazili drugog “idealnog” partnera/icu za potomstvo.
   Ako si se spreman odreći prava na stvaranje potomaka, onda nisi životinja. Čovjek si. I to istinski zaljubljenik u tu drugu osobu.

  • Kenan Hodžić

   Ja volim mnoge umrle ljude. Kakvu korist imam od toga?

 • Realno

  Ovo nije nije ništa drugo nego pomjeranje masivnih tektonskih ploča, koje se pomjeraju još od kako se prva superploča Pangea razdvojila prije 200 miliona godina. Na istom području je i u prošlosti (npr.1939. blizu 40.000 stradalih) bilo nezapamčenih potresa. Dakle, zemljotres sam po sebi nije opasan, nego su opasne građevine koje su se srušile na ljude. Drugo, ljudi su ti koji su mogli ovu tragediju spriječiti da su se raselili na vrijeme ili da su gradili postojnoje objekte. Javašluk građenja kao i korupcija Turaka dovela ih je tu gdje jeste.
  Na kraju krajeva, Allah će pitati na Sudnjem danu ljude koji su bili ugnjetavani zašto se nisu preselili kada je Zemlja dovoljno velika da nađu bolji i sigurniji smještaj? Zar tako isto se ne bi trebalo pristupiti i u ovom slučaju? Znaju da je trusno područje, znaju da mogu poginuti, ali bez obzira ostaju na istom mjestu i još pri tome grade loše zgrade i kuće.
  Dakle, ne radi se o Allahovoj kazni niti srdžbi, jer ako ćemo tako gledati, sigurna sam da ima drugih “prečih” mjesta i naroda da se kazne.
  Opet, Allah najbolje zna, ali nemojte Boga kriviti za svaku nesreću, malo pogledajte i ljudski faktor ali i prirodno kretanje, njene procese, a i pojave zbog toga

  • Anonymous

   Slažem se.
   Ovo da je Zemlja dovoljno prostrana za sve, to je mescinimi se iz kurana? Jedan ajet je govorio o tome kao, o vi vjernici zar ne znate da vam je zemlja bila prostrana pa zasto uporno ostajete na istom mjestu nest tako

   • Kenan Hodžić

    إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِي أَنفُسِهِمْ قَالُوا فِيمَ كُنتُمْ ۖ قَالُوا كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الْأَرْضِ ۚ قَالُوا أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُوا فِيهَا ۚ فَأُولَٰئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ ۖ وَسَاءَتْ مَصِيرًا ‎﴿٩٧﴾‏
    Kad budu uzimali duše onima koji su se prema sebi ogriješili, meleki će upitati: “Šta je bilo s vama?” – “Bili smo potlačeni na Zemlji” – odgovoriće. – “Zar Allahova Zemlja nije prostrana i zar se niste mogli nekud iseliti?” – reći će meleki, i zato će njihovo prebivalište biti Džehennem, a užasno je on boravište. (97)

 • Za MEHU

  Mozda ti vodis porijeklo od zivotinja !! Ja ne !

  • Meho

   Život je nastao iz vode odakle su došli prvi jednoćelijski a potom višećelijski organizmi. I tako dalje i dalje do čovjeka, može se reći da vodimo porijeklo od životinja. Nismo mi stvoreni puff sekvencom. Bog nije čarobnjak koji zamahne štapićom i ono se u sekundi stvori. Dug je to proces. Razmisli malo o samom stvaranju svega. Kako je Bog ukapirao kako šta treba da uradi, da posloži, da posadi? Imao je materijala kojeg je stvorio ali ne može se od tog materijala nešto za dan napraviti. Razlog zašto je proces stvaranja trajao milijardama godina je upravo zbog toga što je Bog razmišljao kako i šta da uradi tačno kako bi osigurao život u svemiru. Pokušao je sa gasom i plinom, pokušao je sa vulkanima i asteroidima, pokušao je sa dinosaurima i čovjekolikim majmunima, potom smo mi nadošli. Misliš da je Bogu čim je stvorio svemir velikim praskom palo na pamet “aha sad ću stvoriti čovjeka”. Budi pametan

 • Realno

  Tačno. Ajet je iz sure Žene i odnosi se na one (nevjernike) koji su imali izbora i načina da vjeruju samo u Allaha i čine dobra djela, ali su odabrali pogrešno.
  Mislim da se ovaj ajet može uzeti i u ovom kontekstu zemljotresa, samo što če posljedice na ahiretu za vjernike biti bolje, ako Bog da.
  Sura En-Nisa` – Žene 97:
  Doista će meleci kada budu uzimali duše onima koji su prema sebi nasilje učinili, pitati: ‘Šta je bilo s vama?’, a oni će odgovoriti: ‘Bili smo nemoćni na Zemlji!’ ‘Zar Allahova Zemlja nije prostrana i zar se niste mogli nekuda iseliti?’, reći će im oni. Zato će njihovo prebi­valište biti Džehennem, a loše je to bora­vište!

  Ovom prilikom se ispravljam, nije Allah koji ih je to pitao, nego melek. Allah svakako stalno navodi primjere kako je zemlja prostrana.
  Sura El-Ankebut – Pauk 56: O robovi Moji koji vjerujete, Moja je Zemlja prostrana, zato samo Meni ibadet činite;
  Nuh 19, 20: Allah vam je Zemlju učinio “ravnom” da biste po njoj hodili putevima prostranim….

 • kristijan

  mOzetE li objasniti sljedece ajete:
  And as for those who were [destined to be] prosperous, they will be in Paradise, abiding therein as long as the heavens and the earth endure, except what your Lord should will. (11):108
  uspjesni ljudi idu u Dzennet i tamo ce boraviti dok je nebesa i zemlje? dakle kad zemlja zbog sunca, mjeseca, asteroida ili cega vec ne bude unistena, bicemo i mi unisteni odnosno izbrisani iz postojanja u dzennetu=? a ovisiti cemo na kraju o bogu, tj hoce li odluciti da nas ponovo stvori ili sta vec ne?
  I koliko traje 1 dan opisan u kuranu? stalno pise kako postoji sedam nebesa i kako bog stvara u 6 dana. ne postoji sedam nebesa, nebesa su beskonacna, zemlja je star 4,6 milijardi godina, svemir je star gotovo 14 milijardi godina. naravno cuo sam da broj sedam oznacava mnostvo a da je dan opisan u kuranu ili faza ili jon odnosno dug vrmenski period. no ko je dao objasnjenje za ta znacenja? u kuranu nije opisano, hadisi su sumnjivi dakle ko je odlucio da dan opise kao fazu ili jon a da broju sedam da znacenje mnostva? koliko je star prijevod tih znacenja i mogu li biti autenticni?

  • Ajla

   Sada sam otišla da vidim raznorazne tefsire o sedem nebesa isto toliko zemalja i odmah me je glava zaboljela i jasno je da muslimani nisu u svojim promišljanima otišli dalje od 7.stoljeća.

   Hvala Bogu pa postoje ljudi koji malo dalje razmišljaju od uobičajenih stereotipa i bajkoviih tefsira. U prošlosti, što su ljudi manje znali – bili su više maštoviti, pa nema šta nećete naći na ovu temu oko 7 nebesa i sedam zemalja i slično. Prošle godine sam ispod teksta o Miradžu, zalijepila jedan komentar/članak nadajući se da će Kenan nešto o tome reći, odnosno da će još malo proširiti to novo saznanje, ali on izgleda još nije razmišljao u tome pravcu. Naime, već znamo da 7 (sedam) u arapskom jeziku je sinonim za mnogo, mnoštvo, a nebo, odnosno nebesa nisu ništa drugo nego GALSKSIJE. Bilo koji ajet koji spominje sedam nebesa, samo zamijeni: mnogo galaksija i sve će ti biti jasnije. Na primjer 42:12 “pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.” Odnosno: “pa ih u dva vremenska razdoblja, kao mnogo (bezbroj) galaksija, stvorio, i odredio šta će se u svakoj galaksiji nalaziti. A galaksiju (Mliječni Put) najbližu sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.

   Također, Allah nam otkriva u suri Et-Talak (Razvod braka) 12: Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje do svih njih dospijeva da biste vi znali da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!
   Odnosno:
   Allah je mnogo galaksijaa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje do svih njih dospijeva da biste vi znali da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!

   Dakle, svaka galaksija ima slično ustrojenje poput naše galaksije, sa nekim oblicima života na njima. Najvjerovatnije inteligentima, a Allah najobolje zna koliko.

   Što se tiče vremena i njegovog trajanja, stvaranjem svemira, Allah je stvorio prostor i vrijeme. Jasno je da su vremenske odrednice u Allaha veće nego naše, pa kada spominje da je Zemlju i nebesa (galaksije) stvorio u 6 (dana) vremenskih odrednica, jasno je da se misli na eone, ere itd.. Nešto slično su i ljudi zaključili odredivši dva eona (već je spomenut ajet sa dva razdoblja) i 6 era: hadean, arhaik, proterozoik, paleozoik, mezozoik i kenozoik.. A ajet o 6 razdoblja: Bedemi 54: Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa (galaksije) i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!

   Nadam se da sam ti malo pomogla.

   • kristijan

    Ne razumijete Ajla.
    Bog je mogao tacno tako reci “dva vremenska razdoblja” “dva eona” “mnogo/bezbroj nebesa” no upotrijebljena je rijec “yawm/ajjum” sto je najoriginalnije prevodjivana kao “dan” i za broj sedam je to jednostavno, broj sedam. Isto pise i u bibliji, sto me je zaintrigiralo, misleci da je Muhammed jos vise autor Kurana i da je jednostavno neke ajete prepisao iz biblije.
    Znam da ce neki sad reci “Bog je mogao i htio ali ko si ti da mislis da si sam Bog, da znas sta on misli i slicno” ali ja to ne govorim.
    Ja kazem samo da je Bog mogao upotrijebiti jednostavne termine poput “razdoblja, perioda, mnoštvo nebesa” umjesto “dana i broja sedam”.
    Ako je Kuran univerzalan, i ako je Bog stvarni autor Kurana, mogao je tacno tako napisati odnosno upotrijebiti rijeci “razdoblje, period, mnostvo” i sl.
    Ovako mi sve vise djeluje da vi kao i ostali samo ubacujete svoje prijevode i svoja znacenja u ajete kako vama odgovara, dok originalno znacenje odbacujete.
    I tako mi djeluje da je Muhammed napisao Kuran.
    Da mu je objavljen odjednom, to bi bilo cudo. Cijeli Kuran bi odjednom izrecitovao, a bio je cijenjeni trgovac u Mekki i znali su da nije lud niti religijski fanatik. Da mu nesto ovako odjednom dodje na pamet, da izrecituje cijeli Kuran eh to bi bilo cudo i glavni dokaz da je Kuran od Boga.
    No, Kuran mu je “postepeno” silazio 20 i kusur godina.
    To je po meni sumnjivo. Rekao bih da je 20 i kusur godina i previse da se napise remek djelo ljudskom rukom.
    A sto se tice naucnih otkrica u Kuranu, pa i corava koka ubode nekad zrno. Da li je onda i Nostradamus bio Poslanik?
    “Zemlju učinio ravnom” a Zemlja okrugla medju ajetima koji nisu “uboli zrno”.

    • Ajla

     Sve u svoje vrijeme. Bog je rekao univerzalno, približno tadašnjem shvatanju koje se može obrazložiti srazmjerno današnjem učenju i razumijevanju. Pa Bog je prilagodio Zemlju (i njenu gravitaciju) čovjeku i kuda god da se krene, Zemlja nam je ravna iako je okrugla. Zar ne razumiješ?
     Drugo, Kenan je negdje objasnio Božiju usporedbu “dok je nebesa i Zemlje”, to je način na koji su se Arapi izražavali kada žele da opišu beskonačnost.
     A treće, pa stvano, čorava kokoš? Kao na primjer more (oceani) imaju tmine, odnosno da su slojeviti i da su razdvojeni unutanjim valovima/talasima? Da se Zemlja (o)kreće elipsasto? Faze fetusa? Matematički pečat Kur’ana (19)?

     • Kristijan

      A ajeti gdje pozivaju na ubijanje nevjernika, udaranje zena, gdje musliman ne smije da komunicira, izlazi niti da se zeni nemuslimanima? Samo zato sto je recimo neka cura kineskinja a nije muslimanka, sto bi meni Bog branio kao muslimanu da je ozenim? A ispostavi se da je cura fina, dobra, postena. No problem je taj sto nije muslimanka?

    • Nedim

     @kristijan Činjenica da je izvor objave Bog, pa imati dijametralno ražličite objave bi bio apsurd. Čitajući ovaj blog zaključujemo da i po Kur’anu Muhammed A.S. jeste pisao Kur’an. Današnja Biblija je kako analiziraju ugrubo kao da danas objedinimo, Kur’an, hadise i mišljenja i tekstove “svetaca ispravnih prethodnika”. Mada to nije ostavljeno kao mogućnost sa Kur’anom ljudi su to prfiidno spojili i formirali od Božije vjere ovo što danas imamo, obraćanje i molitve upućene poslaniku, višemilionski selami se dnevno upućuju poslaniku uz ubjedjenje da uskrsne tek toliko da odgovori na selam, trljanje i ljubljenje mističnog crnog kamena…itd itd…strašno…judeo-kršćanske čarolije takodje ne zaostaju…
     scientološko-ateističko-agnostičke su priča za sebe, a ti si pretpoatavljam u tom miljeu…

     Čitajući Kur’an uvidja se kako Bog tješi i sprema poslanika na izazove koji ga čekaju, jer i unutrašnje dileme i vanjske probleme su imali i poslanici koji su živjeli i umrli prije njega i da on ne donosi ništa novo:

     قُلۡ مَا كُنتُ بِدۡعࣰا مِّنَ ٱلرُّسُلِ وَمَاۤ أَدۡرِی مَا یُفۡعَلُ بِی وَلَا بِكُمۡۖ إِنۡ أَتَّبِعُ إِلَّا مَا یُوحَىٰۤ إِلَیَّ وَمَاۤ أَنَا۠ إِلَّا نَذِیرࣱ مُّبِینࣱ﴿ ٩ ﴾

     Say, ‘I am nothing new among God’s messengers. I do not know what will be done with me or you; I only follow what is revealed to me; I only warn plainly.’

     Al-Ahqaf, Ayah 9

     A ako razuma imaš pazi da se ne nadješ na strani ovih neprijatelja Božijih poslanika:

     وَكَذَ ٰ⁠لِكَ جَعَلۡنَا لِكُلِّ نَبِیٍّ عَدُوࣰّا شَیَـٰطِینَ ٱلۡإِنسِ وَٱلۡجِنِّ یُوحِی بَعۡضُهُمۡ إِلَىٰ بَعۡضࣲ زُخۡرُفَ ٱلۡقَوۡلِ غُرُورࣰاۚ وَلَوۡ شَاۤءَ رَبُّكَ مَا فَعَلُوهُۖ فَذَرۡهُمۡ وَمَا یَفۡتَرُونَ﴿ ١١٢ ﴾

     In the same way We assigned to each prophet an enemy, evil humans and evil jinn. They suggest alluring words to one another in order to deceive- if it had been your Lord’s will, [Prophet], they would not have done this: leave them to their inventions-

     Al-An’am, Ayah 112

    • Ajla

     Ko hoće (da vjeruje) nađe načina, ko ne želi (da vjeruje) nađe izgovor.
     I opet, pored svega što si mogao ovdje pročitati (ako si sve pročitao, uključujući i komentre) i pored Kur’ana (ako si njega pročitao), ti ovako i dalje razmišljaš?

 • Aristotel

  bi pozavidio ovim pisarima komentara.

 • Danijel Atić

  @Kristijan Ja bih ti ako hoćeš, mogao odgovoriti na postavljena pitanja.
  1. Ženidba muslimana/ki za nemuslimane/ke
  Ako ćemo gledati na Kur’an kao na glavnu riznicu znanja, onda postoji samo jedan ajet u cijelom Kur’anu koji se tiče ovog pitanja:
  “Ne ženite se idolopoklonicama (al mushrikāt) dok ne povjeruju; i sigurno vam je vjernica sluškinja bolja od idolopoklonica iako bi vam se (idolopoklonice) svidjele; i ne udavajte se za idolopoklonike (al Mushrikīn) dok ne povjeruju (hata yūminū), a sigurno je rob koji vjeruje bolji od idolopoklonika, iako bi ti (idolopoklonik) ugodio/svidjeo se. Oni (idolopoklonici) pozivaju u Vatru, a Allah poziva u Džennet i na oprost Svojom milošću, i razjašnjava Svoje Objave ljudima kako bi oni razmislili.” (2:221)
  Ovdje je striktno naznačeno da je riječ o politeistima (mušricima). Treba imati na umu da je Objavom Kur’ana u tadašnje doba prekinuta viševjekovna idolatrija i s njom socijalni zakoni koji su ljudima više štete nego koristi donosili.
  Dakle, kad to posmatramo sa historijskog konteksta, ženidba/udaja muslimana/ki za politeiste/kinje će novopečene muslimane/ke ponovo udaljiti od monoteizma i znatno reducirati šanse za povratak na Pravi Put. Da je Allah dž.š. dozvolio vjenčanja sa politeistima, to bi uskoro značilo kraj za Islam. Bilo bi sve manje i manje pravih muslimana a sve više i više preobraćenih muslimana u politeiste.
  Islam nije religija. Islam je (morao) biti formiran po uzoru na Kršćanstvo i Judaizam u tadašnje doba, tj. ljudima je (trebala) nova religija, iako nije bilo potrebe za njom.
  Allah dž.š. kaže u Kur’anu da je Kur’an ništa drugo nego potvrda SVIH prethodnih Objava, osim onoga što je izmijenjeno u tim Objavama. Tj. Kur’an je ispravio te izmjene. Po posljednji put.
  Muhammedu su date striktne naredbe da Kur’an proširi umom (pamćenjem, recitovanjem) i perom. Najstariji pronađeni Kur’an datira između 6. i 7. vijeka nove ere. Potpuno je isti kao i ovaj što ga koristimo dan-danas. Potvrđeno od strane poznavalaca arapskog jezika (samih arapa i orijentalista) kao i zapadnjaka. Te milioni hafiza širom svijeta koji recituju Kur’an od A do Ž. Lahkoća njegovog (Kur’anskog) pamćenja je i pomogla ranim muslimanima da ga umom dalje proslijede, osim zapisanih tragova.
  Riječ musliman znači onaj koji je pokoran Jednom Bogu, ne više bogova (politeizam). A treba imati na umu da je monoteizam i prije Islama postojao jer je Bog u gorenavedenom ajetu spomenuo “SVE Objave”. Dakle, bilo ih je više. Svaka monoteistička poruka je vjerovanje u Jednog Boga i oko te poruke nije trebalo biti pravljenja religija, sekti, izmišljanja novih ili izmijenjenih pravila i sl. no ljudi žele da se valjda prirodno, odvoje jedni od drugih, da pripadaju određenom društvu umjesto da čine jedan kolektivan um. Osim religije, dokaz tome ti je i politika.
  Ovdje imaš detaljno sve o ženidbi muslimana za nemuslimane, odnosno politeiste što je već objašnjeno: http: //www. asma-lamrabet. com/articles/what-does-the-qur-an-say-about-the-interfaith-marriage/

  2. Udaranje žene je pogrešno preveden Kur’anski termin. Kao i hurije – džennetske djevice. Tokom vremena, prevođenju ovakvih ajeta su prednjačili hadisi te mizoginistički i šovinistički tumači i prevodioci Kur’ana. Ako mi ne vjeruješ, počni sam proučavati arapski jezik pa će ti Kur’an biti jasniji. Bez upotrebe hadisa.

  3. A ubijanje nevjernika? Misli se na ubijanje mušrika, ponovo pogrešno preveden Kur’anski termin. Ne nevjernika, već mušrika (politeista). Muslimani su historijski gledano bili mučeni, zlostavljani i ubijani od strane politeista pa im je (muslimanima) Bog dao odobrenje da se odbrane od njih i da ne stoje postrance dok ih politeisti muče i ubijaju. Tadašnji narod nije znao za dijalog i razum. Rat je jedino što su mogli razumjeti. A eventualnom pobjedom u tom ratu, muslimani bi odahnuli i proživili život u miru.

 • Anonymous

  Ako je zemljotres prirodna pojava, da li onda Bog ima i dalje udjela u svom uspostavljenom prirodnom zakonu, odnosno da li se i dalje mijesa u taj zakon ili ga pusta da sam ide, svojim tokom? Ako ga pusta da ide sam svojim tokom, onda Bog ne salje zemljotres na to i to podrucje vec prirodni zakon koji ide sam svojim tokom?

 • Za sve

  Dakle Bog nas iskusava? Mi smo za njega igracke a Bog je malo dijete koje se igra sa svojim igrackama? Ja necu biti nicija igracka a on ako postoji nek se igra sam sa sobom, nece vala sa mnom

 • Anonymous

  Ljudi se igraju i sprdaju u zivotu Tvorac to ne radi !

  • Za sve

   Al haj ti skontaj sad sta mu znaci onda ono “malo cemo vas iskusavati imetkom malo ovim malo onim iskusavati” zar ti to ne zvuci kao da je tvom “Tvorcu” dosadno pa nema sta da radi osim da se igra sa svojim igrackama – ljudskom vrstom? I kakvo je igranje i sprdanje kad se beba rodi defektna, kad dijete oboli od najgore bolesti i sl.? Jel’ to dijete nešto krivo pa da tvoj Tvorac roditelje “iskusava” djetetom? To je sadizam

 • Anonymous

  Samo da kazem da je teorija tektonskih ploca obicna glupost koja nikad nije dokazana isto kao i da je insan potekao od majmuna.

  • Sajo

   Insan nije potekao od majmuna vec ljudi i majmuni imaju zajednickog pretka. A pomjeranje tektonskih ploca je dokazano. Uci malo, obrazuj se. Ako zelis.

 • Sajo

  Upravo tako kako ste rekli ovo na kraju.
  U ovom zivotu a pogotovo u spasavanju nastradalih u rusevinama se ne mozes osloniti na nekakvog boga da skloni rusevine sa tebe ili da te spasava ili da licno sidje na zemlju. Nema toga.
  U ovom zivotu se samo na sebe mozes osloniti a molitve nikad nikom nisu bile od koristi.

 • Qwertz

  “Ovaj svijet je ništa drugo nego li igra i zabava” taj čuveni kur’anski ajet… A kad pogledaš realnu sliku sve ubistva, silovanja, droga, kriminal, zemljotresi, tornada, cunamiji, bolesti koje pogađaju i mlade i stare koji rano umiru, defekti kod beba i sl.
  Taj Kur’anski ajet je sam po sebi dokaz da kuran nije od boga vec da ga je pisao muhamed i to je to

  • A

   Pa kada razmislim…. Ovi tvoji argumenti i ajeti koje navodiš, kako nisam ranije skontao… A tvoj zaključak je nevjerovatan i odiše inteligencijom .. Reci nam, da li si sam (sama) shvatio ili ti je neko pomogao?

  • Kenan Hodžić

   nevjerovatno kako si nam otvorio oči. pa zar je moguće da tako očiglednu činjenicu nismo skontali, milijarde nas kroz desetine vjekova,… samo smo tebe čekali. Hvala ti, you are the One! Naš prosvjetitelj!

   • Qwertz

    Klasicno vjernicko glumatanje. Ne znate odgovoriti na prosto pitanje pa napadate one koji postavljaju takva pitanja vama

 • Qwertz

  Muhamed je pisao kuran 20 godina, nije mu dosao odjednom pa da se to klasifikuje kao cudo. Zenio se naveliko, imao desetke zena a kazete da nije iskoristavao svoj polozaj. Ozenio ajsu, dijete od 9 godina. A imate i kuranske ajete koji dokazuju da ga je on pisao, poput recimo kad je navodno bog rekao muslimanima da ne “smetaju poslaniku dok je sam” i da on kao suti i ne smije to da kaze muslimanima pa je iskoristio boga da to oni prihvate. Mogao im je to sam reci da mu ne smetaju a oni bi to zasigurno shvatili da je postao ohol i sebican a “pravi poslanik” ne moze biti takav pa onda iskoristi boga da mu ne smetaju. Pa onda obilazak kabe, da boga ima ne bi trazio da svetkujemo crni kamen u kabi i samu kabu da obilazimo da se klanjamo ciglama. Mnogobostvo onda nije izumrlo. Bas kao onaj jedan stari Muhamedov protivnik, on se proglasio poslanikom i kazao ljudima da se mole allahu u svim pravcima a ne u pravcu kabe i muslimani su ga osudili zbog te izjave. Sve je to dobro rekao

 • ADETON

  Ako razmislimo malo i uključimo Božiji element u stvaranju Velikog Praska, Svemira i života poslije, onda treba samome sebi postaviti jednostavno pitanje a to je općepoznato “Zašto zlo postoji?”.
  Sad, ovom pitanju treba postaviti kontra-pitanje “Zašto Raj i Pakao postoje?”.
  Svrha Raja je utjeha dobrim dunjalučkim ljudima a svrha Pakla je dom lošim ljudima. Zašto je to tako?
  Bog da je htio, mogao nas je sve učiniti samo dobrim ljudima, sa naglaskom na “dobre”. Sad sigurno stvarate mentalnu sliku o “savršenom” robot-like društvu? Zato je tu sloboda izbora. Slobodna volja. Sami biramo da činimo dobro ili da činimo loše. Da nam Bog nije podario slobodnu volju, Raj i Pakao ne bi postojali.
  Nadalje, tom slobodnom voljom ratujemo, krademo, ubijamo, biramo nemoral ili moral ovisno od osobe do osobe, te u ovom slučaju gradimo zgrade i kuće od papira (metaforički rečeno), štedimo na materijalu, poput neznalica, petogodišnjaka.
  Nije nepoznanica da je Turska geološki sklona podrhtavanjima, i to po svemu sudeći hiljadama godina. No, kao što nam i sama nauka kaže, nakon zemljotresa, zemlja se neće otvoriti i progutati nas. Samo će zgrade, putevi i ostale ljudske tvorevine popadati, srušiti se ili popucati i sl. Otvaranje zemlje i slično je filmski mit. Dakle, tu je jednostavno ljudski problem. No, ne može svako imati mogućnost da gradi skuplje zgrade i kuće, pa u gradnji treba tražiti jednostavnost, arhitektonsku ideju koja će olakšati prosječnom građaninu, ili preseliti se na manje trusno područje ili NE graditi nebodere i kuće od jeftinog materijala na veoma trusnom području, dakle mogućnosti je beskonačno ali ljudima je lakše tražiti od Boga “Spasi nas”, “Sagradi nam kuču”, “Podari nam dijete” ili šta već ne.
  Ja Boga ne zamišljam kao na duha iz lampe koji želje ispunjava svakom čovjeku ponaosob.
  Više poput naučnika koji u sci-fi filmu stvara AI i pušta ga da poslije sam razmišlja, sam odlučuje. Svakako da se naučnik osjeća zadovoljno, sretno poput oca ali zna da dijete (AI) neće moći vječno kontrolirati. Morati će ga pustiti da postane sama svoja osoba sa samosviješću

 • kristijan

  Da li imate ideju zasto bog kaze da se sva djeca radjaju dobra i sa vjerom u boga odnosno kao muslimani kad je opcepoznato da su novorodjene bebe sebicne odnosno tako se ponasaju. Ukradu od druge bebe igracku pa kad im ta igracka bude oduzeta pocnu plakati vristati vidno se vec od rodjenja ponasaju kao kradljivci. Dobro se uci tokom zivota, dakle niko se ne radja dobar. Kako to objasniti?

  • kristijan

   U ljudskoj prirodi je da ubija, krade, cini nemoral, zlo. Cinjenje dobra i ljubaznost je protiv ljudske prirode? Kao da sami sebe uvjeravamo da moramo biti dobri, a u stvari svi smo zivotinje u sebi. Kad tad pokazemo pravo lice. Dakle kako bi se to onda objasnilo? Dobro nas koci dok je zlo s nama jos od rodjenja? Zasto bi nas bog stvarao losim, zlim?

 • Čudovište Ispod Kreveta

  Smatrate se vjernicima. Ja se ne smatram vjernikom. Pišem sad ovdje.. kako bih valjda, pronašao odgovor koji će me trajno, a ne privremeno zadovoljiti.
  Odgovorite molim, opširno, na sljedeća pitanja, i ako ih uspijete potpuno logičko-kritički i smisleno odgovoriti, možda se i sam nadovežem na nešto, ali ako uspijete pa.. vidjećemo:
  ➥ Islam kao religija je “samo” nastavak svih prethodnih monoteističkih uz određene “ispravke”. Ibrahim kao navodni poslanik je prvi započeo monoteizam, ili bar, koliko znamo, najstariji pronađeni historijski dokaz o monoteizmu potiče od njega. Ili nekog drugog, koji u biti nije toliko baš star. Pitanje se nazire, kako je Islam nastavak svih prethodnih monoteističkih religija, kad čak i politeističke dokaze starije od monoteizma pronalazimo, ali ne nalazimo monoteizam uopće? Pećinski ljudi crtaju po pećinama, kipovi posvećeni Suncu, Mjesecu, Prirodi navedi već među najstarijim pronalascima “religijskog početka” kojim se i direktno i indirektno nadalje deskriptuje da su ljudi, jednostavno kao vrsta, izmislili religiju zbog straha od Prirode, smrti, podijeljenosti među plemenima, olakšavanju životnih nedaća i sl. Da je Bog “udahnuo Ruh” Ademu i poučio ga muslimanštvu, i da je slao navodne poslanike poslje njega, zašto onda ne možemo pronaći te monoteističke dokaze? Odgovor je jasan, zato što ne postoje. Ispravite me ako griješim ali zub vremena nije mogao izgubiti ove “podatke”. Pa i kosti dinosaurusa i mamuta dan-danas pronalazimo koji su izumrli prije više miliona godina.
  ➥ Nadalje, Islam kao religija se temelji na riječima jednog čovjeka. Muhameda. Koji je navodno primao objavu od Boga u pećini, sam, i to mu nije sam Bog objavljivao već navodni melek Džibril, kojega niko drugi nije vidio. A koji, gle čuda, spominje se i u Kršćanstvu ali kao Gabrijel. Zrno sumnje se nazire? Ali čekajte, ima još!
  ➥ Navodna naučna otkrića u Koranu? Nauka nam danas kaže da piramide u Egiptu nisu djelo ljudske vrste. Zašto? Zato što nemamo dovoljno podataka iz tog doba, da smo došli do te mjere da mislimo da su tadašnji ljudi bili tako umno ograničeni da nisu ni piramide znali sami napraviti, bez potrebnog modernog alata? Ne vidim zašto treba misliti da naučna saznanja dobijamo tek u vijekovima poslije Krista a da prije (u djelimičnom ili kompletnom obliku) nisu već postojale prije Krista.
  ➥ Allah vas stvara u utrobama kako On hoće. Pa normalno da bebe rastu u maternicama, ili to ljudi nisu imali oči i mozak da to prije ukapiraju? I slična saznanja koja se navodno opisuju u Kur’anu, često protivrječna jedno drugome. Zemlja ravna ploča. Faze Sunca i Mjeseca također normalan čovjek, u ovom slučaju Muhamed, to može lako zamijetiti u to doba. Kao i ono za bebe u maternicama. Onda ko će pobijediti na bojnom polju, kao što ima jedan takav slučaj u Koranu koji navodno opisuje poraz Rimskog Carstva u Izraelu ili sl. To je kao kad me pitaš ko će pobijediti, Galaktikosi Real Madrida iz 2000’tih ili današnji Željezničar. Hoću da kažem da je pobjedu na bojnom polju lako prognozirati, pogotovo ako primaš insajderske informacije ili se nalaziš u centru tog sukoba u kojem tadašnji muslimani i jesu bili.

  • Kenan Hodžić

   Čudovište moje, pa ti jarane ko da si na takmičenju. Nagrada za naš trud biće Vaše sveto nadovezivanje, koje je nama jako bitno i evo saćemo se satrt odgovarajući kao bi dostigli taj sveti gral – nadovezivanje Vaše visosti.
   cccc
   Zapitaj se brate zašto bi neko uopće pročitao ova pitanja (ja nisam btw) a kamoli da ti još odgovori po tvojim uslovima? Čime si to toliko ljude zadužio? Sad se ti ko tušiš i mi te moramo vadit, jel? Pa ne moramo stari.

 • Anonymous

  Najgora stvar je kad čovjek sa malo truda želi da postigne veliki uspjeh.
  Prva stvar nisi dovoljno izučavao nauku i Kur’an, a daješ sebi za pravo da o tome paušalno iznosiš sud. Ima dovoljno literature po tom pitanju, pa isčitavaj.
  Druga stvar, neće ti niko servirati odgovor da li ima Boga ili ne. Taj odgovor moraš sam sebi dati. Sam sebi nađi odgovor koji će te zadovoljiti. Moj ti je savjet da tražiš istinu, a ne dokaze za postojanje ili nepostojanje Boga.
  Lp

  • Čudovište Iznad Kreveta

   Površan si. Veliki uspjeh se može postići i uz malo uloženog truda i to nije faktor sreće koji je uzročan već ljudska inteligencija. Govorim o legalnom poslu, ne nelegalnom. To što ti imaš mentalitet robovske ovce što se tiče “poslovnog truda i uspjeha” to je druga stvar. Ali ono što sebi nisi odgovorio je sljedeće a to je da je kroz historiju i dan-danas postoji/alo na stotine religija i ritualnih obreda “klanjanja” a Bog da je htio (a itekako je mogao i trebao je) trebao je svakom narodu na svijetu slati Poslanike ili Džibrila da ih uputi na pravi put što očigledno nije slučaj. Primjer ti je hinduizam, budizam, i sl. Ljudi i dan-danas se klanjaju kipovima a Bog ih ne uništava kao što je to uradio već kako je opisano u Kur’anu? Šta ti to govori?

  • Kenan Hodžić

   Ovi ljudi koji tvrde da su nevjernici ili ateisti a non-stop se vrzmaju po ovakvim “mjestima”, nije mi jasno kako im nije žao jedinog i kratkog života i svakog trenutka kojeg trače u razglabanju sa vjernicima?! Šta ih navodi da se raspravljaju o Bogu i vjeri? To je gubljenje bespovratnog vremena od kojeg nemaju ama baš nikakvu korist. Pokušavam da umotam glavu oko toga, zaista. Kad se stavim u njihove cipele, izbacim Boga i vjeru iz svoje životne jednačine, tada bi ovaj blog bio zadnja stvar na svijetu na koju bih potrošio sekundu svog života. S te tačke gledišta, fakat mi nije jasno kako su dospjeli ovdje? Sigurno im ovo nije jedina stanica…
   Jedini zaključak koji mi može naumpasti jeste da oni ustvari tragaju za “čepom” za “svoju ličnu rupu” u životu. Matrix im ne dozvoljava da se zadovolje ponuđenim čepovima iz duhovnog i religijskog repertoara, pa sada lutaju…mole za pomoć, ali na drzak i bezbrazan način.

   • Anonymous

    Danas ti umre otac, sutra mati, prekosutra žena. zakosutra dijete i normalno da se počneš pitati ima li života poslije smrti jer ako nema onda je sve dopušteno na ovom svijetu. Možeš raditi šta hoćeš jer znaš da kad umreš to je to, nema za tebe proživljenja. Nećeš više vidjeti svoje umrle članove obitelji. A također tu je i egzistencijalno pitanje jer i ti možeš danas sutra umrijeti pa je normalno da se počneš bojati smrti, jer ne znaš ima li proživljenja ili nema. I haj ti sad meni reci kako tako možeš živjeti? Normalno da ćemo pitati, otkriti ima li Boga ili nema, jel’ treba da se bojimo smrti svaki dan?

 • Samo

  Islam = Is Law, Odin = Dino saurus

 • Agraroz

  Mozhete li pojasniti jedno vidjenje glede doppelgangera, klonova ljudi shirom svijeta. Poput blizanaca su, liche jedni na druge ali navodno nisu iste osobe. Sumnjam da ne dijele neshto u sebi shto im je zajednichko, jer sam prechesto kod recimo jednog glumca i jednu zhenu koju poznajem iz lichnog zhivota (koji su doppelgangeri) primijetio zajednichko ponashanje. Oboje stidljive osobe, slabo komuniciraju u drushtvu i privatno, nachin hoda gotovo identichan samo eto shto nisu istog spola. A nisu se nikad prije sreli, upoznali, prouchavali dok joj ja poslije nisam ukazao na sve gore navedeno i sama se vidno zachudila. Dakle, ako posjeduje svaki chovjek svoju neku jedinstvenu lichnost kako onda objasniti ove zajednichke stvari, poput ponashanja, hoda? Slichno sam ponashanje primijetio i kod jednog skijasha/skakacha, dj-a i jednog lika kojeg poznajem iz lichnog zhivota. Sva trojica doppelgangeri a nikad se nisu sreli. Dijele isto ponashanje medjutim. Kako to objasniti? I bioloshki i vjerski gledano.

  • Danijel Atić

   Zdravo Agraroze.
   Nije moje da se miješam ili da govorim u ime autora ovog bloga ali eto da ti pojasnim.
   Doppelgangeri liče jedni na druge, mogu imati iste facijalne ekspresije, gesture, ponašanje, čak i glasove ali ipak biti potpuno drugačije osobe, ličnosti.
   Također nemaju ni jedinstveni otisak prsta, odnosno svi “klonovi” imaju drugačije otiske. Na svijetu ni dan danas nije pronađen otisak prsta da pripada dvjema osobama što je već opisano i u Kur’anu što se tiče tvog vjerskog pitanja.
   U smislu da će nas Allah dž.š. oživljavati na Sudnjem Danu po jagodicama prstiju naših.
   Također biološki gledano, možda djeluje jezivo, da dvoje nepovezanih ljudi tako liče jedni na druge i da imaju isto ponašanje kao što si rekao ali za facijalne ekspresije igraju geni većinsku ulogu kao i okruženje i odgoj. Za gene npr. da ti sad ličiš na mene, imaš slično lice poput mene, slično pomjeraš usne kao ja, nos itd. to radiš ono “prirodno” znaš. Prirodno ti tako dođe i to je zbog tvojih i mojih gena. Nismo iste ličnosti ali dijelimo isto ponašanje. Što nije samo po sebi ni po čemu posebno. Mnogi su ljudi koji ne liče jedni na druge po svijetu povezani sa sličnim ponašanjem tako da to nije toliko bitno.

 • Anonymous

  Kad ce novi clanak !?

 • Nusso

  Neko dijete od 5-10 godina zaradi najgoru bolest i ubrzo umre, i ne nagleda se života. Da Bog postoji, on bi tom nevinom djetetu pružio šansu za život da proživi makar 20-30 godina ako ništa, ne mora 100 godina živiti, ali ne, mora se “testirati” roditelje, ljudski rod uopće, u prijevodu mi smo za Boga igračke, lutke bez osjećanja. Nije to nikakvo zlo ili problem zla što koriste današnji ateisti nego čista činjenica. Ja da sam Bog, svoj bijes ili šta već ne, ne bih iskaljivao na djeci, koja su nedužna u cijeloj toj priči, nek se kazne roditelji ako su šta napravili a i u ostalom posjedujemo slobodnu volju i Bog ako postoji podario nam je slobodnu volju tako da ne razumijem šta bi to njemu bilo dobro a šta loše tj. šta se to Bogu gadi a šta je pohvalno što mi učinimo. Ako hoću npr., ići ću okolo, spavati sa curama, a u isto vrijeme ih poštovati i šta to Bog ima sa tim činom, nema ništa, to je moj izbor, nije Božiji izbor, Bog nema ništa sa mojim izborom, šta to on mora “djelovati” u moje ime, da me upozorava, testira šta li već ne. Nek gleda svoja posla ili neka se pobrine bolje da spasi koje dijete od najgore bolesti umjesto da se poigrava sa ljudima kao da ne posjedujemo dušu i svijest. Tako da, da sam ja Bog, ja bih toj djeci pružio šansu za bolji život, da ga se nagledaju makar još 20-30 godina života. Tačno kao što je gore neko napisao, igra i zabava spomenuta u kur’anu, te igre i zabave uopće nema u stvarnosti. Život je surov, nepravedan, nema tu nikakve zabave

 • Srednji put

  Postovani Kenane
  Ako biste mogli protumaciti suru Talaq (65:4) bio bih vam jako zahvalan.
  Ne mogu da se pomirim stim da se ovdje misli na konzumiranje braka sa maloljetnicama tj koje jos nisu imale mjesecno pranje . Svi tefsiri ,hadisi govore kako se radi o tome ali meni to u samom prevodu ne lici na ono kako se predstavlja u knjigama tefsira / hadisa . Volio bih cuti/ citati vas stav o tome nasto se u ovim ajetima cilja. Meni lici na :” ako u tom momentu kad se razvedete zena nema pranje ” ili se pak radi o tome kao sto IZ tumaci da su se nekad ljudi zenili sa maloljetnicama ali nisu konzumirali polne odnose sa istima.
  Sve najbolje , ramazan mubarek. Selam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *