Tabu: Povratak Isusa Krista

Tvrdnja: Povratak Isusa Hrista (Isa) pred Sudnji dan je kršćanska bajka i nema osnove u izvornom Islamu.


Ne brojim više koliko sam puta došao i sjeo pred kompjuter da započnem osvrt na “islamske” bajke… ali padnem u depresiju kada saberem koliko židarine ima kod nas muslimana.
Kontam, haj’ nek’ ima… nije problem što muslimani imaju bajke i židarine, ali jeste problem što se te bajke kod nas smatraju dijelom islamskog vjerovanja i akideta za koji će insan biti pitan na Sudnjem danu. Što je najgore, jedni druge tekfirimo i zatjerujemo u Džehennem jer se ne možemo dogovoriti čija je židarina tačna. Žalosno je da najgore prođu oni koji ne vjeruju u bajke i židarinu…oni ispadoše najveći ćafiri!

Mislio sam da se fokusiram ovdje na teme iz eshatologije, to jeste priče o budučnosti i predznacima Sudnjega dana.

Zašto je ovo tabu?

Pa zato što muslimani vjeruju da su sva predanja o tim misterioznim događajima zapravo neupitna istina i objava od Allaha dž.š. gdje nema margine za diskusiju…tako da svi to progutaju ko’ vruć krompir, bez plaho žvakanja.

Eh, kad’ smo svi progutali vruć krompir, nastaje problem sa varanjem! Inteligencija i obrazovanje su direktno proporcionalni bunilu i sumnji od tih predaja. Što više razmišljaš o tome, tim više ljuljaš svoj iman i povjerenje u Islam.

Publika ovog bloga su oni koji imaju problem sa varenjem i ne mogu više da trpe. Moja misija je da ukažem pametnim muslimanima da ima opcija otpuštanja tereta.

Ne bih se toliko bavio obaranjem pojedinačnih bajki koliko bih volio da ukažem na veću sliku, na hamelj koji se nataložio u islamskim vjerskim izvorima i sada otežava protok vjere kroz intelekt ljudi.

Muslimani vjekovima, a pogotovu u zadnje vrijeme, uživaju u izopačivanju vjere. Stavljamo ogroman akcenat na trivijalne stvari, a bitne smo marginizirali. Samo pogledaj procentualno tematiku islamske literature… dvije trećine svih štampanih knjiga je o misterijama i gajbovima; smrt, sihiri, džinni, urok, sudnji dan, strahote ahireta, povratak Isaa, mehdija, dedžal, …i sve ostale Hari Poter teme.
Možda jedva trećina knjiga da bude o pravim ciljevima Islama; o Allahu, o uzoritom Poslaniku, o životu i izgradnji civilizacije, o pravdi i ljubavi, o moralnim vrijednostima, o ibadetu i njegovim koristima, o prosperitetu čovječanstva…itd. Čak i ove lijepe teme su zatrovanje vječitom ratnom retorikom mržnje i fašizma, predstavljanjem Poslanika s.a.v.s. kao barbarina, zagovaranjem kojekakvog islamskog ponosa kojeg treba izgraditi na lubanjama nedužnih ljudi…i Allah zna šta sve tamo ima.

Da rasčistimo u startu…

 1. Prvo: Ni jedna od ovih, takozvanih “islamskih” priča nema utemeljenje u Kur’anu. Muslimani su ih naslijedili od kršćana, jevreja, perzijanaca… ili pak izmislili.
 2. Drugo: Oko svega što ću spomenuti ima extremno razilaženje među ulemom zbog nevjerovatnih kontradikcija i zbunjujućih predaja.
 3. Treće: Nemoguće je sastaviti jednu potpunu verziju priče za bilo koji predznak Sudnjeg dana, jer ni jedna predaja nije dosljedna drugoj.
 4. Četvrto: Veliki broj učenjaka, posebno u novije vrijeme, potpuno negira sve priče (bajke) koje ću spomenuti. Ja sam samo kap u moru pobune i vapaja za puštanje pameti iz zatvora.

Moj stav je da svako može da vjeruje šta hoće, samo neka nikoga na to ne prisiljava ili servira bajke pod “temelje” imana.

Silazak Isaa a.s. pred Sudnji dan

Na osnovu predaja i hadisa, od kojih su neki zabilježeni kod Buharije i Muslima, većina muslimana, suniti i šijiti, vjeruju da je Isa a.s. živ, tijelom i duhom, na drugom nebu, i da će pred Sudnji dan, čim se osvoji Konstantinopolis, današnji Istanbul (?!), sići na krilima meleka u istočni Damask, kod bijele munare (Emeviska džamija). Njegova misija će biti  da ispuni svijet pravdom i blagostanjem. Boriće se skupa sa mehdijem protiv Je’džudža i Me’džudža, i ubiti će Dedžala sabljom (ili kopljem), slomiti krst i zaklati svinju,… (i svašta se nešto spominje još). Ostaće da živi na Zemlji. Sve će ljude sabljom natjerati u Islam i iskorjeniće sve ostale vjere. Ubijaće nevjernike svojim dahom koji doseže koliko i vid. Vladaće šerijatom Muhammeda a.s. 40 godina (a možda i 7). Sve na svijetu će biti bajno, u slozi i blagostanju. Lav će spavati sa gazelom, vuk sa ovcom…(?!) a potom će umrijeti i biti ukopan u Medini. Muslimani će mu klanjati džennazu….

…i još mnogo sitnih detalja se navodi po raznim predajama koje su neuobićajeno duge za hadise.

Kad sam prvi put kao dijete čuo ove predaje, činile su se obećavajuće za gladnog tinejdžera 1993 godine. Jupiiii, neko će nas konačno kutarisati četnika. Nakon što malo odraste i nauči štošta od vjere, nauke, jezika i kulture, malo proputuje svijetom, insan doživi stid i strah od ovakvih ubjeđenja koja se pripisuju Islamu.

Nekoliko učenjaka se udostojilo da naglas objavi podvalu, među kojima je šejh Muhammed Abdu, imam Muhammed Rešid Rida, šejh Ezhera Mustafa Elmeravi, šejh Mahmud Šeltut, imam Ebu Zuhra, šejh Muhammed Elgazali, Dr. Ahmed Šelebi, šejh Muhammed Elhidžazi, Dr. Hasan Etturabi, i mnogi drugi učenjaci ummeta.

Ja lično, uz sve ove pomenute učenjake, smatram da je akidet povratka Isa a.s. kršćanskog porjekla, da je to ideologija potlačenih, te da se infiltrirala u Islam i opstala zbog jadnog stanja muslimana kroz vijekove.

Moram napomenuti da pod “kršćansko” mislim na post-Isaovu vjeru (današnje kršćanstvo sa svim svojim verzijama), koju su kršćani izmjenili i iskvarili (baš kao i muslimani Islam). Originalno učenje Mojsija ili Isusa sina Merjemina je ispravna vjera, i Kur’an nigdje ne traži od kršćana ili jevreja da ostave svoju vjeru! Kur’an ih samo poziva povratku na originalna učenja.

Šta je osnova ovom vjerovanju?

Postoje ajeti u Kur’anu za koje neki smatraju da govore o ovom događaju. Neću ni spominjati nedostojne i jadne dokaze, već samo one koji imaju imalo smisla.

إِذْ قَالَ اللَّهُ يَا عِيسَىٰ إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ وَمُطَهِّرُكَ مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَجَاعِلُ الَّذِينَ اتَّبَعُوكَ فَوْقَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ۖ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأَحْكُمُ بَيْنَكُمْ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ

Kad Allah reče; O Isa, ja ću te usmrtiti i podići Sebi, i očistiti od nevjernika, i učiniti tvoje sljedbenike iznad nevjernika do Sudnjeg dana*, a potom ćete se Meni vratiti i Ja ću vam presuditi u onome u čemu ste se razilazili. (Alu Imran 55)

Na prvi pogled ovaj ajet podržava povratizam (moj termin za vjerovanje u Isaov povratk), ali u stvarnosti jasno kaže da je Isa prvo umro, pa je onda podignut.

Riječ “usmrtiti” u ovom ajetu se ne može drugačije protumačiti, ako se poštuje zdrav razum, ali riječ “podići” komotno može značiti figurativno i duhovno uzdizanje i približavanje k Sebi, kao što je slučaj i sa drugim poslanicima i vjernicima.

U ajetu 2:253 se suptilono spominje taj događaj, gdje Allah kaže:

تِلْكَ الرُّسُلُ فَضَّلْنَا بَعْضَهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ ۘ مِّنْهُم مَّن كَلَّمَ اللَّهُ ۖ وَرَفَعَ بَعْضَهُمْ دَرَجَاتٍ ۚ وَآتَيْنَا عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ الْبَيِّنَاتِ وَأَيَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ

Ti poslanici! Odlikovali smo ih jedne nad drugima. Od njih je onaj s kojim je govorio Allah; i uzdigao je neke od njih stepenima. I dali smo Isau, sinu Merjeminu, dokaze jasne i pomogli ga Ruhul-kudusom.

Ovaj ajet koristi iste termine da opiše da je neke poslanike Allah uzdigao na visoke stepene, a potom odmah nastavlja sa pomenom Isaa a.s.

*Isaovi a.s. sljedbenici, istinski vjernici koji slijede njegovo originalno učenje, biće zastupljeni među ljudima do Sudnjeg Dana. Allah će ih uzdići nad nevjernicima. U očima tradicionalnih muslimana oni su samo još jedna sekta kršćana, a zapravo su Allahovi štićenici i pravi vjernici. Pretpostavljam da su takvi za crkvu – heretici, a za ulemu – kafiri

 

بَل رَّفَعَهُ اللَّـهُ إِلَيْهِ ۚ وَكَانَ اللَّـهُ عَزِيزًا حَكِيمًا ﴿١٥٨﴾ وَإِن مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ إِلَّا لَيُؤْمِنَنَّ بِهِ قَبْلَ مَوْتِهِ ۖ وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ يَكُونُ عَلَيْهِمْ شَهِيدًا ﴿١٥٩﴾

Allah ga je podigao Sebi, a Allah je Silan i Mudar. Nema ni jednog sljedbenika knjige a da neće u to povjerovati prije svoje smrti, a na dan Stajanja biće protiv njh svjedok. En-Nisa 159

Kontekst ovih ajeta počinje od ajeta 136, gdje Allah dž.š. poziva vjernike da vjeruju u Allaha i Poslanika Njegovog i Knjigu koju objavljuje Poslaniku Svom, i Knjigu koju je objavio ranije. A ko ne vjeruje u Allaha i meleke Njegove, i knjige Njegove i poslanike Njegove, i Dan posljednji, pa doista je zabludio zabludom dalekom. (136)… a onda počinje da govori o jevrejima koji su kovali zavjeru protiv Isa a.s. te dolazi do dijela gdje Allah negira raspeće i kaže da je spasio Isaa time što ga je Sebi podigao, to jeste sakrio ga od pogleda rimljana. Historijski znamo da je Isa i nakon raspeća bio živ i sastajao se sa svojim ashabima. Dalje, ajet kaže da će svaki sljedbenik Knjige (tj. učeni ljudi od jevreja i kršćana) na svojoj samrti povjerovati u Allahovo spasenje (podizanje) Isaa od raspeća.

Ovaj zadnji ajet (159) bi mogao da bude zaključak tematske cjeline (od ajeta 136 do 159), te bi se ovo moglo odnositi na to da ni jedan sljedbenik Knjige neće umrijeti a da neće povjerovati u “Allaha i Poslanika Njegovog i Knjigu koju objavljuje Poslaniku Svom, i Knjigu koju je objavio ranije“.

Predrasude ili sugestije iskrivljuju shvatanje ajeta… iako je ovaj ajet jasan ko’ dan, i nema ništa u njemu što podržava povratizam. Nema nikakve misterije i podizanja njegovog tijela u kosmos, ili povratka na Zemlju da bi umro i slično. Sintaksa ajeta je mnogo bliža ovom jednostavnom i jasnom značenju nego nategnutom značenju povratizma.

Drugi dokaz povratizma iz Kur’ana je u suri Ez-Zuhruf:

 

وَإِنَّهُ لَعِلْمٌ لِّلسَّاعَةِ فَلَا تَمْتَرُنَّ بِهَا وَاتَّبِعُونِ ۚ هَـٰذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِيمٌ ﴿٦١﴾

I doista je on znanje* do Poslijednjeg časa, pa nemojte nikako u njega sumnjati i mene slijedite. Ovo je pravi put. – Ez-Zuhruf 61

Cijela sura Ez-Zuhruf ubjeđuje mušrike u istinitost Kur’ana, te često navodi da je “on, tj. Kur’an” istina. Iako ajet prije ovog (60) govori o Isa a.s. no, sasvim je jasno da se zamjenica “on” u slijedećem ajetu (61) ne odnosi na Isaa, nego na Kur’an. Ista sintaksa “I doista je on” se ponavlja kroz suru nekoliko puta, i svaki put nedvosmisleno aludira na Kur’an.

Dakle, u Kur’anu nema niti jedan ajet koji jasno podupire povratizam!

Hadisi o preznacima Sudnjeg Dana

Kao što sam napomenuo, hadisi na ovu temu su jako slabi, kontradiktorni i nejasni. Rijetki se nalaze u poznatim zbirkama, no i pored toga imaju brojne mahane u samom tekstu hadisa. Neke od njih je opovrgla historija, jer se navodna pretskazanja nisu obistinila.

Najteže mi je bilo kada sam čitao pokušaje da se opravdju hadisi pretskazanja po svaku cijenu, samo zato što je u dva Sahiha ili slično. Da bi se predskazanje iz nekih od tih hadisa obistinilo, morao bi se Istanbul vratiti u ruke Rimljana (?!), vratiće mu se ime u Konstantinopolis, i trebaće ga muslimani ponovo osvojiti (!!), jer se to osvajanje spominje u hadisima o povratku Isaa, mehdiju i dedžalu.
Dakle, mi muslimani ćemo rađe vjerovati da će milioni muslimana (u Istanbulu), biti pobijeno ili protjerano, i da će muslimanska Turska pasti u ruke Rimljana (?!) i da će se dogoditi genocid nad muslimanima i srušiti hiljade džamija… Sve to smo spremni prihvatiti samo da opravdamo neki ahad hadis kojeg prenosi jedan smrtnik?! To ni Hitleru ne bi naumpalo!

Da bude jasno, muhaddisi jesu vjerski autoriteti…ali su ljudi, ne sveci. Vrlo je moguće da su zapisali neki hadis kojeg su smatrali autentičnim, a vrijeme je pokazalo da ipak nije. Ljudi su ljudi i ne brane se dogmom.

Interesantno je da su ove priče u cijelosti zabilježene kao israilijati od Kab El Ahbara, a sa druge strane zabilježene u Buhariji od Ebu Hurejre i Ibn Semaana kao hadisi. Nekoliko ovih hadisa su doslovne kopije iz knjige Izaija (Stari zavjet, poglavlje 11.)

U kur’anskoj i biblijskoj verziji, Isa je poslanik milosti i ljubavi, ali će, sudeći po hadisima, doći transformisan u krvožednog dželata koji će sijati smrt i činiti genocid nad ljudima, baš onako kao se opisuje jevrejski mesija.

Iako će, navodno, svojim dahom ubijati neprijatelje, to neće moći sa Je’džudž i Me’džudž. Niko ne zna zašto…(?!)

U nastavku priče svi će vjernici umrijeti, a duše će im uzeti vjetar iz pravca Šama (ili možda Jemena?!), i Sudnji dan će nastupiti a na svijetu neće biti niko ko zna za Allaha.
Ovo se sukobljava sa kur’anskim ajetima koji govore da će vjernici biti na istini sve do Sudnjeg dana…

Isa je, po Kur’anu, umro

Kao prvo, Kur’an jasno kaže da je Isa umro, doslovno:

إِذْ قَالَ اللَّـهُ يَا عِيسَىٰ إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ وَمُطَهِّرُكَ مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَجَاعِلُ الَّذِينَ اتَّبَعُوكَ فَوْقَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ۖ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأَحْكُمُ بَيْنَكُمْ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ ﴿٥٥﴾

Kad reče Allah: “O Isa! Ja ću te usmrtiti i Sebi te uzvisiti i očistiti te od onih koji ne vjeruju… – Alu Imran 55

Neki će reči da ovaj ajet ne znači smrt, nego može značiti neki vid spavanja. To je potpuno netačno u ovom obliku gdje nema nikakvih dodataka uz glagol “usmrtiti”. Ne postoji niti jedan ajet u Kur’anu gdje ovaj glagol ne znači smrt, a da dolazi bez dodataka poput “vremenskog perioda” ili “noći” gdje bi onda označavao san ili hibernaciju. Dakle, kada glagol “usmrtiti – توفى” dolazi bez dodatnog pojašnjenja koje bi ga odvelo od originalnog značenja, on označava pravu smrt, ništa drugo.

Drugi će reči da ovaj može označavati “smrt u budućnosti” jer je glagol u takvom obliku…što je tačno, no u nastavku biva jasno da se radi o već svršenoj radnji.

Kur’anski ajeti su jasni kada govore o Isa a.s. gdje opovrgavaju kršćansko vjerovanje da je bio išta više od čovjeka, a daleko od toga da je bio Bog.

مَّا الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِ الرُّسُلُ وَأُمُّهُ صِدِّيقَةٌ ۖ كَانَا يَأْكُلَانِ الطَّعَامَ ۗ انظُرْ كَيْفَ نُبَيِّنُ لَهُمُ الْآيَاتِ ثُمَّ انظُرْ أَنَّىٰ يُؤْفَكُونَ ﴿٧٥﴾

Mesih, sin Merjemin, bio je samo poslanik. Već su prošli prije njega poslanici, a majka njegova je bila iskrena. Jeli su oboje hranu. Pogledaj kako im objašnjavamo znakove, potom pogledaj kako se okreću! (Al Maida 75)

Navođenje činjenice da su jeli hranu, a to i kršćani znaju, zapravo golica logiku u nihovim umovima ne bi li shvatili da je bio samo čovjek, i da ga slijeduje isto kao i ostale ljude…rođenje, život i na posljetku – smrt. Ako je, nekim čudom, ostao zamrznut u vremenu kao što ima nekoliko primjera u Kur’anu, poput momaka iz pećine…onda slijedeći ajet to demantuje, gdje Allah dž.š. kaže:

وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُّوحِي إِلَيْهِمْ ۖ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ ﴿٧﴾ وَمَا جَعَلْنَاهُمْ جَسَدًا لَّا يَأْكُلُونَ الطَّعَامَ وَمَا كَانُوا خَالِدِينَ ﴿٨﴾

A prije tebe smo slali samo ljude kojima smo objavljivali, ta pitajte sljedbenike Opomene, ako ne znate. (7) I nismo ih učinili tijelima (koja) ne jedu hranu, i nisu bili besmrtnici. (8) – El Enbija

Ajet prejasno govori o prirodi svih poslanika prije Muhammeda a.s., među kojima je i Isa a.s.. Bili su samo ljudi, jeli su hranu, što aludira da nisu bili specijalni super-ljudi, nego kao i ostali insani, i na kraju “nisu bili besmrtnici”! Što logićno znači da su umrli….svi do jednoga. Dakle, O Muhammede, svi prije tebe su bili obićni ljudi kao i ti, i svi su pomrli – kao što ćeš i ti.

وَمَا مُحَمَّدٌ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِ الرُّسُلُ ۚ أَفَإِن مَّاتَ أَوْ قُتِلَ انقَلَبْتُمْ عَلَىٰ أَعْقَابِكُمْ ۚ وَمَن يَنقَلِبْ عَلَىٰ عَقِبَيْهِ فَلَن يَضُرَّ اللَّـهَ شَيْئًا ۗ وَسَيَجْزِي اللَّـهُ الشَّاكِرِينَ ﴿١٤٤﴾

I Muhammed je samo poslanik; već su isčezli prije njega poslanici. Pa zar ćete se, ako umre ili bude ubijen, okrenuti na petama vašim? A ko se okrene na petama svojim, pa neće štetiti Allahu nimalo; a nagradiće Allah zahvalne. (Alu Imran 144)

Glagol korišten u ovom ajetu i način na koji je izrečen, pogotovu u nastavku gdje se spominje smrt i ubistvo, jasno ukazuje da su svi poslanici prije Muhammeda a.s. nestali, prošli, umrli… a među njima je i Isa a.s. Allah poredi nestanak i isčeznuće prijašnjih poslanika sa smrću ili ubistvom ovog…što jasno govori o tome šta se onima prije desilo – svi su pomrli ili pobijeni.

 

Još nekoliko sukobljavanja sa Kur’anom:

 1. Predaje kažu da će uz Isa a.s. svi biti složni u Islamu. Allah kaže “Zauvjek će ostati razjedinjeni osim kome se tvoj Gospodar smiluje…”
 2. Predaje kažu da će Isa iskorjeniti druge vjere. Allah kaže “I kad je najavio Gospodar tvoj da će sigurno do Dana kijameta dizati na njih (jevreje) onog ko će ih podvrgavati zloj kazni.”
 3. Predaje kažu da će Isa sabljom utjerati nemuslimane u Islam. Allah kaže “Nema prisile u vjeru.”
 4. Predaje kažu da je Isa živ na nebu. Allah kaže “Muhammed je samo poslanik, svi poslanici prije njega su umrli…”
 5. Predaje kažu da će se Isa a.s. nositi sa kršćanima i preobraćati ih u Islam. Allah kaže riječima Isaa a.s. ” …I bio sam nad njima svjedok dok sam bio među njima. Pa pošto si me usmrtio, bio si Ti Taj koji ih je nadzirao, a Ti si nad svakom stvari Svjedok.” Na Sudnjem danu Isa a.s. će biti iznenađen, i neće znati da su kršćani njega i majku Merjemu uzeli za božanstva. Neće znati za postojanje krsta i kršćanstva!
 6. Predaje kažu da Isa ima specijalni tretman na nebesima između rođenja i smrti. Allah kaže za njega isto kao i za druge poslanike bez razlike: “Neka je mir na mene na dan mog rođenja, na dan moje smrti i na dan kada budem proživljen.” Prirodni redoslijed i božija praksa na dunjaluku bez pomena ikakvih specijalnih tretmana.
 7. Predaje kažu da će Isa porušiti crkve i manastire. Allah kaže “A da nije Allahovog suzbijanja ljudi – njih jednih drugima – sigurno bi bili porušeni manastiri i crkve i sinagoge i mesdžidi …”

Nekoliko sukobljavanja sa činjenicama:

 1. Retorika ovih predaja se očito ne uklapa u druge vjerodostojne hadise i poslanički način govora. Poznavaocu duha hadisa ovakve predaje paraju uši.
 2. Predaje kažu da će se sve to desiti čim se osvoji Konstantinopolis. To se desilo prije haman 600 godina.
 3. Predaje kažu da će Sudnji dan biti prije nego djeca ashaba ostare. Ti ovo čitaš 1400 godina nakon smrti te djece.
 4. Predaje kažu da će Isa a.s. doći za života ashaba, ili čak za poslanikova života, te da mu oni prenesu selam od Poslanika ako bi on umro ranije. Nije došao ni nakon 14 vjekova.
 5. Predaje kažu da je Isa a.s. i dalje poslanik (to mu se nikako ne može oduzeti), i to ga čini posljednjim poslanikom.
 6. Predaje kažu da će Isa doći cijelome svijetu, a time se derogira specifičnost Muhammedu s.a.v.s. koji je jedini poslan svim ljudima.

Ev’ pitanje za mozganje;
Ko je preći da se vrati ummetu pred Sudnji dan? Svjetski poslanik, Muhammed s.a.v.s, koji je poslat svim ljudima, na kome se zaustavilo poslanstvo i upotpunila vjera, da dođe među svoj ummet,
ili lokalni poslanik, koji je poslat samo svom narodu, čiji šerijat je derogiran, da dođe među tuđi ummet?

Ako ćemo tako, onda naravno da je Muhammed s.a.v.s. preći da se vrati nego Isa a.s.
Pa otkud onda da će doći Isa? Pa iz Biblije, eto od kuda!
Vjerujem da o ovome Muhammed s.a.v.s. nije ništa znao.

Postoje čitave knjige u kojima se Allahovi ajeti natežu i razvlače kako bi se opravdao evanđelski povratizam.
Kome u prilog? Ovo vjerovanje podržava kršćansko vjerovanje da je Isus bog, i da će se vratiti kako bi uništio sve njihove neprijatelje i uspostavio svoje kraljevstvo na zemlji.
Will Durant u “The Story of Civilization” kaže: “…da nije vjerovanja u Isusov drugi povratak, kršćanstavo ne bi opstalo.”
Povratizam je jedna od najbitnijih dogmi i temelj kršćanstva. Velika je radost kršćana jer milijarda muslimana očekuje njihovog mesiju da dođe kao spasitelj svim svjetovima (?!). Iako lokalni poslanik Sinova Israila, Isa a.s. će biti posljednji poslanik i spasitelj svih svjetova, a ne Muhammed s.a.v.s.

Ko je onda zadnji poslanik i koje poslat svim svjetovima?!

Dakle…dragi moji,…niko neće doći.
Upravo onako kako stoji u Kur’anu…moramo se brinuti o sebi i prestati čekati nekoga drugog da nam riješi probleme.

Kako su muslimani reagovali na ove bajke kroz generacije?

Ove i slične nevjerovatne i fantastične priče, koje imamo u svojoj tradiciji i predajama, imaju dvosmjeran impakt na muslimane, a posebno na moderni muslimanski um…

Prvo, pojavljuju se ovakvi kao ja, koji to sve kategorički poriču i jednostavno odbijaju iz već navedenih razloga. Spokojno i mirna srca, svjesno i savjesno uz jasne dokaze, riješavamo se smeća i živimo sretno i zadovoljno do kraja života.

S druge strane, imamo one koji to kategorički prihvataju i ne usuđuju se kritizirati takve predaje, bojeći se odgovornosti pred Bogom. Dobrovoljno pristaju na slijepo vjerovanje i torturu svog uma, a često i srca. Ovaj stav neminovno vodi ka striktnosti i radikalizmu, u smislu “Mi smo u pravu pa makar bilo naopako, bez obzira šta svi drugi kažu!”. Logićki slijed događaja je da se ovakvi muslimani uzgoje potrebu da Islam nametnu silom, jer propovjed i ubjeđivanje neće uspjeti, čega su svjesni iz činjenice da je sve što vežu za Islam toliko komplikovano, kontradiktorni i nevjerovatno da ljudi neće jednostavno povjerovati. Ovaj tradicionalizam i anti-intelektualizam kroz historiju je stvorio represivne pokrete širom muslimanskog svijeta. Terorističke i nasilne metode su samo rezultat ovakvih i sličnih ideja i (ne)razmišljanja.

Zaključak

 • Povratak Isaa nema pomena niti ikakva utemeljenja u Kur’anu.
 • Sve oko Isaa (povratnika) je toliko nejasno, kontradiktorno i smršeno da niko nije u stanju to dovesti u red.
 • Musliman nije obavezan da vjeruje išta osim jasnih kur’anskih načela, a pogotovu ne u ove bajke.
 • Vjerovanje i propovjedanje ovih bajki doprinosi širenju i jačanju tradicionalnog kršćanstva.
 • Ovakva vjerovanja iznjedravaju nasilnike, tlačitelje, a kasnije teroriste i genocidne fašiste kod muslimana.

 

Nastavlja se u “Pojava Dedžala pred Sudnji dan”


*علم للساعة = Približeno značenje je “(Kur’an je) trajno znanje sve do Časa sudnjeg”.

31 comments

 • xyz

  Jako zanimljiv post. Dobro je pa se neko odvazio da pise o ovim stvarima. Meni je recimo pojam Dedzala jako interesantan, ali naravno tek onda kad se izuzmu svi ovi opisi i hiperbole o njegovoj moći i utjecaju. Logično je da neće doći neki čovjek čorav na jedno oko, sa žigom kfr na čelu i ostalim stvarima koje se spominju vezano za njega. Razmišljajući o toj coravosti na jedno oko, uvijek mi je padalo na pamet da bi to moglo značiti nešto kao vidjenje svijeta, vjere ili bilo cega drugog na samo jedan način, formalisticki tj zahirski (jer njegovo desno, duhovno oko ne posjeduje vid). Dedzal kao najveća smutnja ikada me asocira na materijaliaticki svijet i sistem u kojem danas zivimo. Nikako ne mislim da je to neki čovjek.
  A opet, ova moja nagadjanja mozda nemaju veze sa istinom.. Ono sto je jasno jeste da je većina muslimana takvog mentaliteta da se hrane vjerovanjem u svakakve mitske price i bajke..

  • Kenan

   Hvala na komentaru.
   Lično smatram da je priča nastala prije više hiljada godina kao metafora za nešto poput stvari koje spominješ, ali se vremenom priča utjelovila, kao što je to slučaj sa mnogim bajkama. Vjerovatno je dobila svoj preliminarni oblik već u vrijeme nastanka judaizma, a potom našla put u kršćanstvo. Kod kršćana poprima novi oblik da bi pokrila njihove potrebe, a onda prelazi u Islam. Opet, kod nas poprima novi oblik da pokrije naše potrebe…i tako dalje.
   Slažem se s tobom, i dodajem: Ne samo muslimani, nego svi narodi i kulture “takvog mentaliteta da se hrane vjerovanjem u svakakve mitske price i bajke..”

 • alkemichar

  Znaš šta , mogu ti reći da je poteško, nakon što se insan ukodira i nauči da vjeruje u nešto, odbaciti i reći sebi da je to batil , teško jest ali nije nemoguće…gledam po sebi, a poznavajući veliki broj vjernika, koji uglavnom, velikom većinom ne razmišljaju plaho već sao slijepo slijede, teško će mnogi odbaciti ta neka uvjerenja i vjerovanja koja si spomenuo

  • Kenan

   Meni su recimo ova i slična vjerovanja pravila konflikt u glavi. Meni je bilo mnogo lakše odbaciti ih nego prihvatiti u startu. Povećao mi se iman i uvjerenje u islam nakon što sam skonto da sve ovo i nije baš klesano u kamenu te da ne moram nositi breme vjerovanja u to.

   • alkemichar

    meni je to sve išlo ko po loju, jer sam se vodio onime “čujem i pokoravam se” , u toj početnoj fazi islama je inače lahko manipulisati i kodirati ljude, kada si prepun energije i želje, tog zanosa i poleta, hamasa u sebi, kada si oduševljen islamom i uputom, kada bi da cijeli svijet osjeti uputu kao što si i ti…tada vukovi i vrebaju

    • Qwerty

     Svaka čast na izlaganju.I ja sam isto to sam shvatio čitajući Kur’an s razmišljanjem i slušajući kad navode ljudi hadise,masa hadisa nejasna i kontradiktorna sebi a najgore što idu protiv Kur’ana.Ja imam još i više zapažanja što kontriraju Objavi nego što si naveo.Elhamdulillah znači nisam sam koji je to uočio.Kad napišem da je neki pomenuti hadis izmišljen odmah se naljute,kaže sekta,Kur’anije,ovo ono,što dalje od njih itd.🙃😁😁😁

 • Safet

  Ove bajke i jesu alati u rukama “elita” da kontroliraju umove vecine ljudi i upravljaju vec smismljenim dogadjajima ili hajmo bolje reci to je program Iblisa od samog pocetka od onog dana kada je se pobunio protiv Boga, kada je je rekao da ce zavoditi Ademov porod. Znaci, navodis vodu na svoje korito. Najvise me zaboli sto Muhammeda a.s. blate kao da je on neki astrolog, vracar, saman i sta ti je znam, a Kur’an mu nalaze da on sam rekne:

  Reci: ‘Ja nisam prvi poslanik i ne znam šta će biti sa mnom ili s vama; ja slijedim samo ono što mi se objavljuje i samo sam dužan da otvoreno opominjem.’ (46:9)

  “Reci: ‘Ja ne znam da li će uskoro biti ono čime vam se prijeti ili je Gospodar moj odredio da će to poslije dugo vremena biti” (72:25)

  Pitaju te o Smaku svijeta kada će se zbiti. Reci: “To zna jedino Gospodar moj, On će ga u njegovo vrijeme otkriti, a težak će biti nebesima i Zemlji, sasvim neočekivano će vam doći.” Pitaju te kao da ti o njemu nešto znaš. Reci: “To samo Allah zna, ali većina ljudi ne zna.” (7:177)

  Reci: “Ne vladam za dušu svoju korišću, niti štetom, osim šta hoće Allah. A da znam nevidljivo, sigurno bih umnožio od dobrog i ne bi me dotaklo zlo. Ja sam samo opominjač i donosilac radosnih vijesti za narod koji vjeruje. (7:188)

  • Kenan

   Ovi ajeti dodiruju srž islamskog akideta, koji je nažalost natrunjen bajkama i paganskim vjerovanjima. Safete, Allah te nagradio za ovaj komentar.

 • Gost

  Pa koja si ti sekta ne znam, ali ti si zanijekao Islamsko vjerovanje u nekoliko recenica, inace su sekte poznate po odbacivanju hadisa jer tako imaju mogucnosti vjerovati sta hoce i nakaradno tumaciti, nemam vremena da citam ovako nesto, ali i slaboumni muslimani znaju da bez hadisa nema ni vjere, jer Kur’an je uopcen govor o propisima, a Poslanikova praksa nam govori kako trebamo raditi, da nije njegove prakse mi ne bi znali ni klanjati, ni postiti ni jos milion stvari raditi, ne pise u Kur’anu koliko rekata klanjas, Kur’an za poslanika kaze da ne govori po hiru svome, i kaze nam da ga trebamo slijediti, ali ne mozemo ga slijediti ako nemamo sacuvanu njegovu praksu.
  “Prvo; Ništa od ovoga što ću navesti nema jasno utemeljenje u Kur’anu.” – naravno da nema, to je sama suprotnost islamskom vjerovanju.
  “Oko svega što ću spomenuti ima extremno razilaženje među ulemom” – to si slagao, osim mozda ako racunas da si ti i takvi sektasi ulema.
  Ti sve nazivas “predajama” bez navodjenja izvora, i ti se sprdas sa zbirkama hadisa oko koje se Islamski ucenjaci nisu razisli 1500 godina, apsolutno niko ne spori Muslima i Buhariju, osim sektasa i ludjaka koji su sve zanegirali, takvi poput tebe.

  • Kenan Hodžić

   Ja bih, prije 10 godina, isto to sam sebi napisao.
   Treba vremena i volje za istinom da shvatiš moju tačku gledišta.
   Sekte su, baš nasuprot, poznate po hadisima…to ih spaja i razdvaja. Kur’an je Allahovo uže, kad mu se vratiš – probudiš se.
   Bas jucer pricam sa kolegom kako ni ja nisam htio čitati sta je pisao npr. Latić 1994-e, nego bih samo čitao odgovore njemu od šejha ovog i onog…
   Lajao sam na ljude samo zato sto nisu bili u mom filmu.
   Brate, probudi se! Istraži malo i vidjećeš koliko je sati… Pomozi sebi.
   Allah ti pomogao i podario svako dobro. Selam

 • Mraka

  Selam brate pohvale na tvoj trud uvijek sam volio teme o predznacima sudnjeg dana jer u covjeku bude mastu i uvijek sam se pitao zasto Allah nije u svojoj knjizi upozorio na dedzala.Hvala Allahu sad samo Kur’an i Allahova rijec bez ikakvih bajki i fantazija sve mimo Kur’ana uzimam sa dozom rezerve,nevjerovatno je koliko smo slicni drugim religijama u pogledu slijedjenja mastarija i rituala a da toga nismo ni svjesni.Druge kudimo a ne vidimo sebe imamo na hiljade knjiga i hadisa koje objasnjavaju Kur’an a on sam poslat kao opomena i upustvo al eto nama sad trebaju dodatne upute o uputama koje nas nesvjesno udaljavaju od Kur’ana.

 • Anonymous

  A zasto na Ajete ne stavljate koji ajet iz koje sure odakle da znamo mi da nije perifreziran

  • Kenan

   Hvala na posjeti, a žao mi je što to nekada zaboravim. Vodim se time da je ajete veoma lahko naći u digtalnim verzijama Kur’ana na internetu. Možete samo uzeti dio ajeta iz mog teksta copy/paste u Google i dobijete sve što vas zanima o njegovoj lokaciji u mushafu. U kasnijim tekstovima sam u većini sličajeva naveo lokaciju.

 • Abcdef

  Nagovješteno je u hadisima,hadisima koje vi negirate da će se Islam podijeliti na 73 sekte.Između ostalih,pojavit će se sekta koja će negirati Sunet Allahova Poslanika s.a.v.s..Bojim se da smo stigli do tog vremena jer se iz ovoga jasno vidi da vi negirate veliki dio onoga što je govorio Muhammed a.s., i nadam se da ćete postati svjesni opasnosti koje to sa sobom nosi.

  • Kenan

   Potpuno razumijem Vašu frustraciju. Bio sam na Vašem mjestu prije mnogo godina, kad sam bio malo učen a puno pametan. U nadi da ćete pročitati i ostale tekstove, koji će vam možda otvoriti oči, zahvaljujem na posjeti.

 • sead

  Vratiće se Isa u drugom vremenskom razdoblju kada na Zemlji budu živele samo žene, žene od ljudi i žene od džina, kao žensko ( Mesih). Mi se nalazimo tek u prvom vremenskom razdoblju od ukupno 10, rečeno je 6, a za 4 se prikriva. Na kraju prvog vremenskog razdoblja muškarci od ljudi i miškarci od dzina će devoluirati u ribe i vratiće se na početak vremena putem relativnosti vremena. Ovo je samo ukratko objašnjenje šta sledi, izvor je sami kur’an.

  • Kenan

   Hvala za komentar. Interesantno. Jedva čekam da čujem neki dokaz za sve ovo…

   • sead

    Nećemo doživeti da se ovo ostvari, kao i mnogo što šta rečeno od mnogih. Ovo sam samo ukratko objasnio a bojim se da nisam mnogo rekao. Međutim ni jedna tema ne objašnjava sama sebe tako da je potrebno sve teme obuhvatiti, pa tek bi nam bilo po malo jasno, što bi nam trebalo mnogo vremena pisanja i crtanja, a najbolje je direktna konverzacija

 • Dakisha

  Nisam procitao do kraja,a kako vidim,ako si kriscanin,pogledaj u bibliji 20 i neku stranu neznam tacno koju,gde pise da ce posle isuseve smrti,doci neko mnogo jaci od njega koji ce ubiti sotonu.Pa ti veruj kom god oces,do ako nisi eteista…

  • Kenan

   Najteže mi pada da ti je prošlo kroz glavu da sam kršćanin…a još teže da sam ateista! Vela havle…zar je dotle došlo!?

   • Anainislam

    Ovo se zove “osvešćenje muslimana”. Kad ja to radim, kažu mi da ih mrzim.

    Imam jedno lično pitanje i možda par vezanih za islam.

    Napisao si “Kad sam prvi put kao dijete čuo ove predaje, činile su se obećavajuće za gladnog tinejdžera 1993 godine. Jupiiii, neko će nas konačno kutarisati četnika.”
    Jesu li tvoji istomišljenici koje pominješ u daljem tekstu (šejh Muhammed Abdu, imam Muhammed Rešid Rida, šejh Ezhera Mustafa Elmeravi, šejh Mahmud Šeltut, imam Ebu Zuhra, šejh Muhammed Elgazali, Dr. Ahmed Šelebi, šejh Muhammed Elhidžazi, Dr. Hasan Etturabi) takođe prvo smatrali da su četnici neprijatelji islama? Obično za muslimane četnici = Srbi. Među četnicima je za vreme Drugog svetskog rata bilo puno muslimana, među muslimanima sa naših prostora ima dosta Srba koji su prešli na islam, ili bar njihovi preci za vreme Osmanlija. Nisu četnici otišli u Meku i u njeno okruženje da napadaju Muhameda i njegove sledbenike, oni su nas okupirali i doneli islam na naše prostore. Dakle u kom kontekstu je opravdana tvoja mržnja prema četnicima, ili je to samo puka mržnja kao prema Jevrejima – bez razloga?

    – Sledeća pitanja su vezana za Kuran u kome se tvrdi da je Muhamed poslat svom narodu da ga uputi u veru u jednog Boga, pošto su bili mnogobošci. Piše lepo u Kuranu da je poslat žiteljima Meke i okruženja da im na njihovom jeziku (arapskom) propoveda veru. Gde piše da je radi propovedanja vere poslat celom svetu? Ostali deo sveta je već bio upućen u veru u jednog Boga, pa čak i deo Arapa u Muhamedovom okruženju jer su njegova prva žena i njena porodica bili hrišćani. Piše u Kuranu da je Kuran opomena celom svetu. Ovo „opomena“ može da se prevede i kao „podsetnik“, pošto Kuran i tako tvrdi da potvrđuje prethodne Knjige. Zašto bi uopšte neko (Jevreji ili hrišćani) napustio svoju veru za čiju verodostojnost postoji gomila svedoka i prihvatio Muhamedovu za koju o nema nikakve dokaze i ni jednog svedoka da mu dolazi od Boga?

    – Zašto svi muslimani, pa i ti, tvrdite da je Isus poslat samo svom narodu (Izraelcima)? Zato što vam odgovara da zanemarujete Isusove reči:
    „Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji. Idite dakle i naučite SVE NARODE krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha, učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin.“ (Matej 28.19-20)

    – Ko je Isa iz Kurana? Baba i deda su mu Imran i njegova žena – Merjemini roditelji, a ujak mu je Harun – Mrjemin brat (pandam biblijskom Amramu i njegovoj ženi Jakubedi koji su bili roditelji Amramu, Mojsiju i Mariji proročici, živeli su oko 15 vekova pre I.H. Kako ovo objašnjavaš? Samo nemoj molim te one gluposti da „Harunova sestra“ znači familijarnost sa dalekim rođakom. Jasno piše u Kuranu da je Merjemu rodila Imranova žena. Koliko to ima Imrana čiji se sin zove Harun, a kćerka Merjema? Osim toga, ne mali broj predanja u hrišćanstvu prenosi da su se Marijini roditelji zvali Josif i Ana.

    – Da li je Alah, vrhovno božanstvo Kabe koji je imao tri kćerke boginje koje se pominju u Kuranu i kome je Muhamedov deda hteo da prinese kao krvnu žrtvu Muhamedovog oca ako pronađe bunar, isti Alah o kome govori Kuran?

    • Kenan

     Poštovanje,

     – “Kutarisati četnika…” koji su me šicali granatama sa Vlašića i uništili mi djetinjstvo. Činjenica. To bih “kutarisanje” poželio da je bilo ko drugi htio da me bespravno ubije, bez obzira ko je i šta je. Ne, nikada nisam rako četnici=srbi, to si ti rekao. Da si pročitao ostatak tekstova, vidjeo bi da ja nikoga ne mrzim, a pogotovu ne mrzim vjernike – ma kojeg dina bili. Baš u ovom tekstu sam pokudio muslimansko zagovaranje “kojekakvog islamskog ponosa kojeg treba izgraditi na lubanjama nedužnih ljudi”, gdje mislim na sve ljude, bilo koje vjere i svetonazora.
     – Ljudi koje si nabrojao nisu moji istomišljenici u svemu što kažem.
     – Ne mrzim jevreje, niti bilo koga …to si ti sada izmislio.
     – Ne smatram da jevreji i kršćani treba da napuste svoju vjeru. Samo treba da se okane kumirskih vjerovanja i podvala na koje im Kur’an upućuje. Nigdje u Kur’anu nema da oni treba da ostave svoju vjeru. Ako ih Bog ne duži, zašto bih ja?
     – Tvrdimo da je Isus poslat svome narodu jer tako Allah kaže. Ko zna bolje, ti ili Allah?
     – Biblija koju danas imamo je u mnogo gorem stanju nego, recimo, hadiske predaje…a njih uzimamo s velikom rezervom, a odbacujemo ako nisu u skladu sa Kur’anom. Zašto bi onda povjerovali bibliskom citatu koji se kosi sa Kur’anom?
     – Isus u Kur’anu je onaj The Jesus. Majka mu Merjem, dajdža mu Harun. Šta je problem?
     – Nema istine jasnije nego Allah u Kur’anu. Ako ti On nije jasan…ne vjerujem da će ti ikada išta biti jasno. Kćerke i ostale budalaštine su nagađanja…ni ti, ni ja, nemamo pojma šta je Muhammedov deda htio. Nećemo nikada ni saznati.

     Hvala na posjeti.

 • Nedim

  Ne znam da li si naletio na You Tube-u na Abu Layth-a? Naime imate tj. imamo neka slična razmišljanja…
  Nakon par njegovih klipova počeo sam da preispitujem neka “servirana vjerovanja” i to je bila “ekslpozija” mozga 🙂
  Uglavnom, drago mi je vidjeti da ima sličnih… da nas Allah vodi do onoga čime je On zadovoljan, a i mi da budemo zadovoljni Gospodarom… amin

 • Krešimir

  Ja sam katolik i zanimljivo mi je ovo debatiranje oko Isusa pa bih replicirao. Naime, Isus je poslan svom narodu kažete? Naravno da se tu prije svega misli na izabran narod židovski koji se po prvi puta u ljudskoj hitorijografiji obratio jednom Bogu (Jahvi) te u njega povjerovao pa je i sama poveznica ili etimologija riječi svojem narodu više nego jasna i nije isključiva u odnosu na druge narode odnosno etnije. Nadalje, da je tome tako potvrđuje i činjenica da je Isus rekao svojim učenicima idite i širite svoju vjeru na sve strane svijeta. Dakle, da je Isus poslan samo jednom narodu, a ne i čitavom svijetu njegove riječi, a onda i postupci učenika koji su proširili svoju vjeru na sve kontinente ne bi bila sprovedena. I na kraju što mene fascinira kod vas muslimana bilo da vjerujete u povratak Isusa ili ne jest činjenica da vjerujete kako je Bog Otac uzeo Isusa k sebi odnosno da ga je podigao k sebi. E sad, meni tu upada odmah u oči problematika oko tog opisa čina jer ne želite kazati da je uskrsnuo već Bog ga je uzeo k sebi? Da bi situaciju oko tog čina dodatno iskomplicirali kažete on jest živ (neki tvrde da nije što mi je isto tako iskomplicirano) no on neće se vratiti lrije Sudnjeg dana (opet neki tako tvrde) dok ostali kažu vratit će se kad ga Bog oživi?
  Krucijalno pitanje jest: zašto bi ga Bog podigao k sebi ako ga dalje ne treba? Zar je to isto činio sa ostalim prorocima ranije i ako nije zašto nije? Očito je da je Isus Bogu bio najbliži jer ga je kako kažu muslimani spasio od križa, a za neke od proroka poput Ivana Krstitelja znamo da ih nije spašavao i znamo kako su mučenički ubijeni. Sve ovo ukazuje na to da je Isus i po Evanđelju u kojem stoji da je izrekao puno toga božanskoga vrlo blizak Bogu, bliži nego bilo koji od proroka prije ili nakon njega. I za krsj mene zanima vjerujete li vi u Evanđelje lo Mateju,Luki,Ivanu i Marku u kojima stoni da je Isus rekao i ovo: ja sam alfa i omega i kome ja, a vi preko mene oprostite grujehe biti će mu oprošteno ili nitko neće k Ocu osim preko mene ili ja ću ponovno doći suditi živima i mrtvima (ovo je rekao nakon što ga je Bog uzdigao k sebi te se pojavio nevjernome Tomi i ostalim učenicima) i svi koji povjeruju u mene biti će spašeni itd.

  • Kenan

   Hvala na komentaru Krešimire,
   Kao što sam naveo u ovom i par drugih tekstova, muslimani imaju različita vjerovanja po pitanju povratka Isusa, ali ja lično smatram da je Isus umro kao i svi ljudi, te da će biti proživljen na Sudnjem danu kao i svi ostali. On jeste poseban Bogu, što mi muslimani vjerujemo. Kuran ga navodi kao jedan od 5 najvećih poslanika…
   وَإِذْ أَخَذْنَا مِنَ النَّبِيِّينَ مِيثَاقَهُمْ وَمِنكَ وَمِن نُّوحٍ وَإِبْرَاهِيمَ وَمُوسَىٰ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ۖ وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّيثَاقًا غَلِيظًا ‎﴿٧﴾‏
   “Mi smo od vjerovjesnīkâ zavjet njihov uzeli, i od tebe, i od Noe, i od Abrahama, i od Mojsija, i od Isusa, sina Marijinog smo čvrst zavjet uzeli”
   Razlog zbog kojeg sam napisao ovaj tekst jeste upravo opovrgavanje vjerovanja većine muslimana da je Isus vaskrsnuo i da će ponovo doći na Zemlju, jer se takvo vjerovanje kosi sa Kur’anom, a poklapa sa modernim kršćanstvom. Mi muslimani prvenstveno vjerujemo u sve božije knjige, uključujući i Bibliju, ali ne u obliku koji danas postoji u štampanoj formi.
   Mi vjerujemo da je Kur’an popravio mnoga iskrivljena vjerovanja koja su se uvukla u Abrahamovu, Mojsijevu i Isusovu vjeru nakon njih, gdje nam je ukaozao na stvari koje su nam (kršćanima-jevrejima-muslimanima) zajedničke, a isto tako na stvari koje su pogrešne.
   Dakle, odgovor na tvoja pitanja nije moguć sa da ili ne…već tu ima dosta finih detalja.

   • Da li muslimani vjeruju da je Isus poseban? Da.
   • Da li muslimani vjeruju u Evanđelje? Da. Ali, ne baš onako kako bi to moderni kršćani priželjkivali.
   • Da li muslimani vjeruju u kršćansku interpretaciju Isusa i Evanđelja? Ne.

   Postoje mnogi izvori na internetu u kojima možeš naći odgovore na svoja pitanja oko kršćansko-islamskih tema. Ja se ovdje bavim izvlačenjem muslimana iz istog onog “ambisa” praznovjerja i nedosljednosti za koji vjerujem da su upali skoro svi kršćani, bez obzira na crkvu.

 • Anon1990

  Predoslednja rečenica u Novom Zavetu: “Amin, dođi, Gospode Isuse! ” Muslimani i Hrišćani svašta veruju, normalno za ljude, između ostalog vezano i za Isusa, zaista bi to bilo dobro kad bi se on vratio i sve pojasnio, tako da nebude nikakvih sumnji i razmimoilaženja u mišljenjima.

 • Alem Memić

  Isusov povratak je potreban zbog trećeg svjetskog rata. Pročitaj knjigu “Beware the world to come” od Christopher jon Bjerksena. Uglavnom, kabalisti su ti koji planiraju da iskoriste Isusa, Dedžala, Mehdiju, Mesiju, te sve ostale, da bi napravili jedan nuklearni rat u kojim će izginuti svi nejevreji. Samo tu trebaju dobri glumci i dobra tehnologija koja će u očima ljudi stvarati “čuda”. Vjerujem da tu tehnologiju već imaju…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *