Tabu: …i udarite ih!

Tvrdnja: Kur’an ne potiče na udaranje žena, niti bilo kakav oblik nasilja u porodici.


Na prijedlog prijatelja sa ovog bloga, osvrnut ću se na temu na čiji pomen se dušmani oblizuju, a to je 34. ajet sure An-Nisa:

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ ۚ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ ۚ وَاللَّاتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ ۖ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلَا تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبِيلًا ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيرًا ‎﴿٣٤﴾

Ljudi su poglavari ženama, zato što ih je odlikovao Allah jedne nad drugima, i što troše (oni) iz imetaka svojih. Zato su dobre poslušne, čuvarke nevidljivog, zato što (njih) čuva Allah. A one za koje se plašite nepokornosti njihove, pa posavjetujte ih, i ostavite ih u posteljama, i udarite ih. Pa ako vas poslušaju, tad ne tražite protiv njih puta. Uistinu! Allah je Uzvišeni, Veliki. (34) – Mlivo

Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik! (34) – Korkut

 

Tradicionalno tumačenje propisa za nušūzu

Nušuz, arapski termin pomenut u ovom ajetu, razlog je posezanju za odgojnim mjerama, i znači: uzdizanje (općenito), odstupanje od norme (općenito), tvrdoglavost i odbijanje suradnje (kod živih bića). U našim prijevodima je neposlušnost. To zato jer su prijevodi Kur’ana najčešće pod velikim utjecajem tefsira, a tefsiri opet pod utjecajem hadisa i narodnih predanja, tako da je vrlo teško današnjem vjerniku približiti pravo značenje Allahovih ajeta.

U tradiciji ovaj ajet manje više znači upravo ono što piše u našem prijevodu, iako arapski tekst ima dosta suptilnije značenje.

Dakle, zvanični stav tradicionalnog Islama je da su muškarci superiorniji od žena općenito, a u braku pogotovo. Ako bi nekom od muževa naumpalo da će ženi pasti na pamet da ne robuje njegovom patrijarhalnom egu, tada treba da uradi nešto, ili sve od navedenog; Da posavjetuje suprugu i naredi joj da mu se pokori, ako to ne uspije, onda da ju ostavi u postelji i suzdrži se od vođenja ljubavi, pa ako i to ne uspije onda slobodno može da oplete i ubije hljeb u njoj. To je savjet Milostivog koji je među supružnicima učinio ljubav i milost.

Iako naša cijenjena ulema kaže da udaranje ne smije polomiti kosti niti izbiti bubrege, ali sve ostalo je sasvim ok. (!!) Udri, prebij, samo nek ne mora hirurgu poslije.

Al’ čekaj… Ako je meni Allah dozvolio da namlatim ženu, otkud ulemi pravo da mi to uslovljavaju?! Zašto dodaju “…bez loma kosti i povrede unutrašnjih organa.” – u smislu da je to neka olakšavajuća okolnost. To je veličina Islama i mudrost naše uleme. Ispade sad oni milostiviji od Allaha! Allah prećero pa oni malo glade situaciju, jel !?

Svaki vjernik ima pravo da se zapita: Kakva je to sveta Knjiga koju su po pravdi i ljudskoj samilosti pretekle sve druge knjige?! Svi zakoni svijeta su složni da se zabrani fizički obračun jer je nehuman i neplodonosan, osim islamskog šerijata koji će ponosno, do Sudnjeg dana, podsticati muževe na nasilje u porodici. Blago nama!

Jeste li vi svjesni da je ovim tumačenjem glagola (darebe – ضرب) ostavljen prostor za nasilje nad majkom tvoje djece, kćerkom časnih ljudi… i to bez ograničenja, jer je Kur’an ostavio naređenje u općem obliku… dakle, udri do smrti ako hoćeš.

Na kraju ajeta kaže da to treba sve prestati ako se žena pokori mužu. Utješno.

Mene samo interesuje koji to ima macho koji voli namlatiti a da će prvo lijepo posavjetovati, pa onda žrtvovati sebe ustezanjem od užitka, pa eto onda će pomalo udarati, prutićem?! Ima li iko da ovim redosljedom vaspita suprugu? Onaj koji udara, on samo udara. To je taj nivo i krajnji domet. Takav nema intelektualnu sposobnost da savjetuje, niti samo-disciplinu da se usteže od seksa za veće ciljeve i dobrobit jedinstva porodice. Muž koji može prvo dvoje, sigurno neće uraditi treće, a onaj koji radi ovo treće, sigurno neće prvo dvoje.

Jel’ nas to Bog savjetuje da radimo nešto što nema nikakvog smisla za zrelog i osvještenog vjernika? U muminskoj porodici primjena trećeg savjeta (udaranja) bi bilo sinkronizovano nasilje nad oba supružnika; nad mužem koji to nazor radi a ne vidi ispravnim, a onda i nad suprugom koja trpi fizički bol zbog razilaženja u stavovima ili odlukama.

Trebamo li tu božansku mudrost iskoristiti da riješimo i druge životne probleme? Od Boga je, garant funkcioniše! Hajmo prebit’ djecu, …možda radnike na poslu, …ili pak političke oponente!

Patrijarhalni Islam

Kome još nije jasno odakle ovakvi tefsiri Kur’ana, ovakvo tumačenje Islama, ovakva predanja i propisi, neka pogleda Allahov opis svijesti i socijalnih manira u narodu tog vremena:

وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُم بِالْأُنثَىٰ ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيمٌ ‎﴿٥٨﴾

I kad se neko od njih obavijesti o ženskom novorođenčetu, postane lice njegovo tamno i on bude gnjevan. (An-Nahl 58)

Način na koji se tretiraju poslanikove supruge u hadisima, vrijeđaju majke vjernika, a u isto vrijeme prikazuju Poslanika kao Allahu neposlošnu osobu jer je udovoljavao svojim suprugama! Ispade Poslanik a.s. jedno govorio a drugo radio! Zar ne bi trebalo da mu one sedždu čine?

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ لِمَ تُحَرِّمُ مَا أَحَلَّ اللَّهُ لَكَ ۖ تَبْتَغِي مَرْضَاتَ أَزْوَاجِكَ ۚ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ ‎﴿١﴾‏

O Vjerovjesniče! Zašto zabranjuješ ono što ti je Allah dopustio, tražeći zadovoljstva žena svojih? A Allah je Oprosnik, Milosrdni. (At-Tahrim 1)

Do dana današnjeg mnoge arapske nacije gaje društvo u kojem je žena niko i ništa. Zato ovaj ajet arapi, a i muslimani širom svijeta, koriste da dokažu superiornost muškaraca nad ženama bez obzira na brak. Oni to iskorištavaju u svim segmentima života, unutar i van kuće, po školama, poslu, na ulici…svuda.

 

Jel’ čitamo il’ učimo?

Zašto se kod nas ne kaže “čitanje Kur’ana” nego “učenje Kur’ana”? Zato jer je neki naš dobar alim znao pravo značenje arapskog termina “قراءة- Kiraet”, od kojeg je Kur’an dobio ime. Najbliži prijevod je baš “učenje”,  tj. pomno praćenje s razumjevanjem i povezivanjem. Uopće nema veze sa čitanjem slova.

U tom kontekstu, muslimani su ašćare promašili pa su Kur’an sve manje i manje učili a sve više i više čitali.

Značenja mnogih kur’anskih pojmova su objašnjena i utemeljena u samom Kur’anu, ali su rane generacije islamiziranih arapa i perzijanaca jednostavno ostali zasljepljeni debelim povezom predaja i priča te su cijeli Kur’an pokušavali shvatiti kroz prizmu kazivanja, hadisa i rivajeta. Vjera njihovih predaka, običaji i vrlo prljava politika tog vakta je imala ogromnu ulogu u otimačini kur’anskih poruka i sapiranju njegovih uputa iz mushafa. Do danas imamo potpuno sačuvan mushaf, sa svim slovima na broju, ali njihovo značenje je većini nejasno jer ih okružuju zbunjujući i kontradiktorni tefsiri puni nagađanja i pretpostavki.

Značenje izgubljeno u tradiciji

Kao što se može zaključiti iz dokaza koje sam pominjao u drugim tekstovima, nisu svi kur’anski izrazi protumačeni na način kako ih Kur’an prezentuje, a što znamo sagledavajući njihovu upotrebu kroz cijeli kur’anski tekst, već su često tumačeni na osnovu narodne upotrebe izraza, i to nakon par stotina godina od objave Kur’ana.

Imajući sve prethodno na umu, vratimo se na ajet u kojem se vrlo jasno govori o uređenju braka i upravljanju krizama. Pogledamo li ajete prije ovog (s početka teksta) uviđamo da kontekst uopće ne govori o prednosti bioloških muškaraca nad biološkim ženama, nego govori o bračnim odnosima, o tome da su ridžal odgovorni (zaduženi) za nisaa i to sa jasno nevedenim razlozima za to.

Bitno je naglasiti da termin ridžal (رجال) nije ekskluzivan za osobe muškog spola, kao što ni termin nisaa (نساء) nije ekskluzivan za osobe ženskog spola, te se to može jasno vidjeti kroz Kur’an, i uočljivo je onima koji prate gdje i kako se koriste ovi izrazi kroz kur’anski tekst.

Također, treba naglasiti da je pomenuto zaduženje ili odgovornost na početku ajeta uslovljeno sposobnošću i financijama. Bez imalo sumnje, ne ispunjavanjem uslova gubi se status. Ako imaš to dvoje, onda si od ridžal, ako nemaš onda si od nisaa, bez obzira na tvoj spol.

Ako ajet budemo učili, a ne čitali, shvatićemo da Allah dž.š. na početku kaže “ako se bojite…“, što bi u slučaju neposlušnosti bilo apsurdno. Znači da svaki paranojični muž (odnosno skrbitelj/ica) može početi sa prevaspitavanjem supružnika samo zato jer pretpostavlja da bi isti mogao/la pokazati neposlušnost, …tek tako, iz predostrožnosti!?
No, ako uzmemo da nušuz znači odstupanje i odbijanje suradnje, onda strah od posljedica toga biva sasvim opravdan.

Dakle, ako se skrbitelj boji posljedica supružnikovog tvrdoglavog ponašanja po pitanjima uređenja bračnih pitanja; doma, planiranja zajedničkog života, djece, financija i slično, tada treba da pristupi koracima za rješavanje krize, jet to znači pobuna protiv menadžemnta i uprave te dovođenje autoriteta u pitanje. Ako neko ima sposobnost da vodi porodicu a uz to ima i novac, fer je da se i sluša kad su krucialne odluke u pitanju.

Udarite ih?

Moram se prvo osvrnuti na probematični glagol u ovom ajetu, gdje se započeto pedagoško-odgojno rješenje bračne krize autoriteta, iz tri koraka, završava krvoprolićem.

Glagol (Darebe – ضرب) u Kur’anu niti na jednom mjestu ne znači udaranje. Pročitajte mushaf od korice do korice, glagol se koristi 58 puta, i nigdje ne znači fizički udarac kao što se tradicionalno tumači. Postoje kur’anski termini koji doista znače udaranje, kao što je (Vekeze – وكز) u priči o Musau i čovjeku s kraja grada (28:15), ili pak (Sakke – صك) u kazivanju o Ibrahimovoj hanumi (51:29).

Nemoguće je iz više razloga da Allah potiče, ili pak naređuje, udaranje supruge koja je u isto vrijeme nečija kćerka, majka ili sestra. Na kraju krajeva, insan kojeg je Allah počastio i odlikovao. Kako da naredi da bude fizički povrijeđena i ponižena pred svojom djecom ili roditeljima?

Najveći musibet muslimana je što su kur’anska značenja razumjevali i tumačili kroz prizmu društvenog koncepta, ili još gore, kroz prizmu sumnjivih predaja i pripovjetki. Tako smo dobili zombi ajete, gdje niko ne razumije šta se u njima zapravo kaže. Pa sada imamo islamsko sakaćenje, islamsko ubijanje nedužnih ljudi, islamsko kamenovanje, islamsko umotavanje žena, i naravno – udaranje voljenih supruga.

Obrati pažnju… Pravo značenje glagola darebe je: udaljiti, razdvojiti, raširiti.

Kroz cijeli kur’anski tekst ovo značenje se jasno uklapa i ima smisla, te se to značenje djelimično zadržalo u arapskom jeziku do danas, pa se tako za napuštanje posla ili štrajk kaže (Idrab – إضراب), za čovjeka koji napusti društvo i osami se kažemo (Madrub – مضروب), i sl.

U slijedećim ajetima se jasno vidi kur’anska upotreba tog glagola:

وَإِذِ اسْتَسْقَىٰ مُوسَىٰ لِقَوْمِهِ فَقُلْنَا اضْرِب بِّعَصَاكَ الْحَجَرَ ۖ فَانفَجَرَتْ مِنْهُ اثْنَتَا عَشْرَةَ عَيْنًا ۖ

I kad zatraži Musa za narod svoj napajanje, tad rekosmo: “Razdvoji štapom svojim kamen!” Tad provri iz njega dvanaest izvora. Doista je znalo svako pleme pojilište svoje. “Jedite i pijte iz opskrbe Allahove, i ne činite zlo na zemlji, praveći fesad.” (2:60)

فَأَوْحَيْنَا إِلَىٰ مُوسَىٰ أَنِ اضْرِب بِّعَصَاكَ الْبَحْرَ ۖ فَانفَلَقَ فَكَانَ كُلُّ فِرْقٍ كَالطَّوْدِ الْعَظِيمِ ‎﴿٦٣﴾‏

Tad objavismo Musau: “Raširi štapom svojim more!” Tad se razdvoji, te svaki dio bi kao brijeg velik. (26:63)

لِلْفُقَرَاءِ الَّذِينَ أُحْصِرُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ لَا يَسْتَطِيعُونَ ضَرْبًا فِي الْأَرْضِ

(Sadaka je) za fukare koji ograničeni na putu Allahovom ne mogu se udaljiti po zemlji. Smatra ih neznalica bogatima zbog skromnosti… (2:273)

وَآخَرُونَ يَضْرِبُونَ فِي الْأَرْضِ يَبْتَغُونَ مِن فَضْلِ اللَّهِ

…a drugi se udaljavaju po zemlji išćekujući od dobrote Allahove… (73:20)

يَوْمَ يَقُولُ الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ لِلَّذِينَ آمَنُوا انظُرُونَا نَقْتَبِسْ مِن نُّورِكُمْ قِيلَ ارْجِعُوا وَرَاءَكُمْ فَالْتَمِسُوا نُورًا فَضُرِبَ بَيْنَهُم بِسُورٍ لَّهُ بَابٌ بَاطِنُهُ فِيهِ الرَّحْمَةُ وَظَاهِرُهُ مِن قِبَلِهِ الْعَذَابُ ‎﴿١٣﴾

Na Dan kad budu munafici i munafikinje govorili onima koji su vjerovali: “Čekajte nas (da) pozajmimo od svjetla vašeg!” Biće rečeno: “Vratite se vi nazad pa tražite svjetlo.” Tad će se oni rastaviti bedemom na kojem je kapija, unutrašnjost njegova u njemu, biće milost, a vanjština njegova, ispred njega – kazna. (57:13)

وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ

…i neka ne šire/razdvajaju noge svoje kako bi se znalo šta kriju od ukrasa svojih… (24:31)

 

Obrati pažnju na navedene i sve druge ajete u Kur’anu koji koriste ovaj glagol, uvijek se radi o nekom rastavljanju, razdvajanju, širenju, udaljavnaju…i sl. Čak i naviše ponavljan oblik (وَاضْرِبْ لَهُم مَّثَلًا…) što se prevodi kao “I navedi primjer…”, je zapravo u značenju “raširi i razdvoji primjer tog i tog događaja da bi bolje shvatili.” Ovo možda izgleda komplokovano i nategnuto, ali je zapravo vrlo shvatljivo za nekoga ko poznaje duh arapskog jezika.

Krizni menadžment

Kako Kur’an sve socijalna i privatna pitanja ljudskog roda rješava savjetima koji liječe korjen problema, a to je um, mentalitet i duša, tako isto prilazi i ovom problemu. Sve što manifestiramo u svom životu vuče korjen iz dubine nas samih, naših poimanja i uvjerenja. Tako i svaki problem, pa i bračni, ima rješenje tamo unutra, te Allah dž.š. nudi ljudima rješenje u tri koraka koji tretiraju baš taj aspekt.

Korak #1: Posavjetujte ih!

Elegantan i civilizovan pristup krizi gdje će razgovor i komunikacija fokusirana na temu najvjerovatnije dovesti do željenih rezultata. Ovo prikazuje nivo vjernika, njegovu intelektualnu sposobnost da dijalogom upravlja iznimnim situacijama i krizama u braku.

Korak #2: Napustite ih u postelji!

Ekstremna mjera u kući gdje se nedvojbeno daje do znanja supružniku da je situacija ozbiljna i da treba da se pozabavi sobom. Ova mjera pokazuje sposobnost volje, disciplinu osobe i požrtvovanost za viši cilj. Ostavljanje užitka i ljubavnog zagrljaja za stabilnost porodice. Ovaj emotivni korak će najvjerovatnije smekšati i najtvrdokornije partnere jer u tome ima jaka poruka koju ni jedna osoba ne može zanemariti.

Korak #3: Razdvojite se od njih!

Tek sada ovaj pedagoški korak ima psihološki i odgojni krakter te se od njega može očekivati realan rezultat u rekostrukciji autoriteta u braku, te povratak prava veta onome ko je sposobniji i financiski odgovoran za porodicu. Samim time što Kur’an za razvod braka ima poseban termin (Talak – طلاق) znamo da ovo razdvajanje znači privremeni odlazak, a ne razvod od supružnika, te pravljenje emotivnog pritiska kroz fizičko odsustvo od kuće.

Ako neki od ovih koraka urodi plodom, tada se cijela operacija prekida i skrbnik više nema pravo da sankcioniše supružnika na bilo koji način. U ajetu se kaže: “فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلَا تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبِيلًا ۗ – ako vam se priklone, pa tada im nemojte na putu stajati”.

Rezultat

Ako se supružnik povinuje i prestane sa ponašanjem koje predstavlja prijetnju i opasnost za opstanak porodice, djece ili imetka, tada se svaka sankcija obustavlja i skrbink nema pravo da se dodatno sveti “za pretrpljeni strah”, što bi se u našem narodu reklo.

Od ovog trenutka se bračna zajednica vraća na zadate postavke “Zaduženja su im u skladu sa obavezama, po običaju, a skrbnicima je odgovornost veća. – وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ وَلِلرِّجَالِ عَلَيْهِنَّ دَرَجَةٌ ۗ

Odučavanje je najvažniji dio učenja!

Da bi nešto novo došlo u život moramo mu napraviti mijesta, pa tako i spoznaja. Mnoge tabu teme o kojima se bojimo i razmišljati su zapravo pogrešno prenešeno znanje o islamu, sistematski programirano u nas, te je potrebno napraviti reset, baš kao što je spomenuo dr. Šukrija Ramić u svojoj knjizi “Savremena metodologija za verifikaciju muslimanske tradicije”, čiji je podnaslov “Resetovanje muslimanskog uma”, gdje kaže:

“Dio tradicije koji govori o ženi, a koji je suprotan Časnom Kur’ānu, ženu oslikava kao veliko zlo: da je žena pored konja i kuće predznak nevolje; da žena uz psa i magarca, ako prođe ispred osobe koja namaz obavlja, prekida joj namaz; da će najviše žena biti u džehennemu; da su žene stvorene od krivog rebra i da će uvijek biti u krivu; da su žene krnjavog razuma i vjere; da narod kojim upravlja žena neće ići napretku itd. Generalno, svim svojstvima kojima je prokleti šejtan opisan u Časnom Kur’ānu, žena je njima opisana u izmišljenim (mevḍū’) hadisima.”

“Iako je Časni Kur’ān zabranio ubijanje maloljetnih djevojčica, što je bio normalan postupak među Arapima u predislamsko doba, ubijanje žena je nastavljeno kroz dugu historiju islama sve do današnjih dana, ali na druge načine. Naime, ženama je bilo zabranjeno dosta toga što je muškarcima bilo dozvoljeno. Žene su se u predislamskoj arapskoj tradiciji opisivale opisima koji su korišteni za deve i konje. Otuda se i danas, vrlo često, žene tretiraju kao deve i konji, kojima se trguje, pa makar i formalno za najmanju novčanu jedinicu. I danas, oni koji slijede tu tradiciju, supruzi prvu bračnu noć stavljaju ruku na čelo i uče dovu koja se uči kada se kupi jahaća životinja.”

“Pred sljedbenicima dīni-islama je veliki, a može se kazati i težak zadatak, da zajedničkim naporom, bilo da to čine sami ili u saradnji s drugima, pronađu put kojim će postići pravdu u pogledu statusa i položaja žene u postojećim društveno-političkim i ekonomskim odnosima, unutar jedne društvene zajednice, te na nivou muslimanskog ummeta i međunarodne zajednice u cjelini. To pitanje je živa materija koja traži stalne reforme, kako bi se u novim stalno promjenjivim društveno-političkim, ekonomskim i kulturološkim odnosima i dalje ostvarivala pravda, kako za ženu tako i za sve ostale članove društvene zajednice. Pravda je temeljni cilj kojem Časni Kur’ān upućuje svoje sljedbenike u svim životnim situacijama i prema svakome. U navedenim “vjerodostojnim” izmišljenim (mevḍū’) hadisima nema pravde. Muslimanskim učenjacima, koji se i dalje slijepo drže tih “vjerodostojnih” hadisa, treba kazati da oni imaju slobodu da odluče hoće li svoju majku, suprugu, kćerku ili sestru staviti u istu ravan s magarcem i psom, ali nemaju pravo da to rade s majkama, suprugama, kćerkama ili sestrama drugih, a posebno nemaju pravo u tu ravan stavljati majku, supruge i kćerke Poslanika, ṣallallāhu ‘alejhi ve sellem. Muslimanski učenjaci treba da se uhvate za glavu i zapitaju se hoće li pod uticajem muslimanske tradicije i dalje samo ženu opterećivati odgovornošću za neplodnost ili će pročitati kur’ānske ajete koji po tom pitanju jednako tretiraju i muško i žensko. Ženi u islamu treba vratiti status koji ona ima u Časnom Kur’ānu.”

 

Zaključak

 • Muslimani su izgubili mnoga kur’anska značenja u moru rivajeta i hadisa, te je danas vrlo teško doći do izvornog značenja Kur’ana a uz to koristiti tradicionalne tefsire.
 • Prava značenja kur’anskih termina se mogu naći isčitavanjem i učenjem cjelokupnog Kur’ana.
 • Kur’an izgrađuje civilizaciju kroz čvrste i zdrave porodice, te izgrađuje pojedince kroz podizanje svijesti i oslobađanje uma.
 • Žena je ponižavana u dobu objave Kur’ana, te su arapi nastavili s tom praksom sve do danas uz blagoslov uleme koja je kidnapovala Islam od Kur’ana.
 • Ajeti u Kur’anu nigdje ne ponižavaju žene, niti se u njima savjetuje nasilje u porodici.
 • Glagol darebe znači udaljiti, razdvojiti, raširiti, i nema veze sa šaketanjem ili šutanjem.
 • Kriza bračnog autoriteta (nušuz) se rješava pedagoškim metodama propisanim Kur’anom, koje su u logičkom slijedu i harmoniji.
 • Supružnik u lokvi krvi ne može biti božansko rješenje za brak u kojem je On spustio ljubav i samilost. To jednostavno nema smisla.

 

45 comments

 • Ja sam

  Super napisano i objašnjeno. I drugi su nešto slično pisali, ali ne sa ovoliko detalja i jasnih objašnjenja. Hvala im na trudu svakako.
  Sreća pa živim u ovome vremenu gdje se žena može izboriti za koliko toliko prava u iole normalnim socijalnoekonomskim sredinama. Hvala Bogu.

  Kenane, možeš li mi objasniti sljedeće: kažeš da ridžal ne mora biti muškarac nego neko ko je finansijski dominantniji. Ridžal može biti i žena. A ti kažeš: “Ostavljanje užitka i ljubavnog zagrljaja za stabilnost porodice. Ovaj emotivni korak će najvjerovatnije smekšati i najtvrdokornije žene jer u njemu ima jaka poruka koju ni jedna žena ne može zanemariti.”

  Dakle, kažeš da će izostanak ljubavnog zagrljaja smekšati i najtvrdokornije žene? 🙂 Zašto baš opet žene? Prije bih rekla da će izostanak ljubavnog zagrljaja omekšati najtvrdokornije muškarce? Ne žene. 🙂

  • Kenan Hodžić

   Hvala na posjeti i komentaru.
   Ovo za žene mee prenijelo jer je teško isprati sve programe iz glave, a i sama činjenica da će se ovi ajeti uistinu odnositi na muškarce kao skrbnike u minimalno 90% sliučajeva. U svakom slučaju, popravio sam i hvala na opasci.

 • Go get em, fella!

  Bilo bi lijepo kad bi se napokon sastavio jedan dobar Quran, kad bi se sve riječi, sva značenja lijepo prevela i pojasnila uz dakako eksterne linkove do tih značenja, ili knjiga, rječnika i sl.
  Današnji islam uopće ne liči na sebe.
  U Quranu jedno piše a muslimani drugo rade, i mnogo smo mi običaja iz drugih (većinom paganskih) kultura preuzeli u svoju religiju.
  Imam jedan primjer što se tiče mojih roditelja. Poštujem ih i sve to, ali kad vam oni kažu da ne valja prati veš i sjeći nokte utorkom a da ne valja ni petkom pogotovo, da se trebaju nosati hamajlije jer nas one kao štite, da nisi musliman ako ne klanjaš a pogotovo džumu, da se žene ne okupljaju pred džamijama jer “smetaju” muškarcima dok klanjaju (jer žene vole popričati i to kao muškarcima smeta), da je ženama zabranjeno klanjati bajram, da žena ne smije izaći iz kuće 40 dana poslije smrti muža, da ne smije puštati muziku, da ne smije gledati TV, sve neke novotarije što veze sa islamom nemaju.

 • Sike

  Nepovezano za ovaj clanak imam pitanje sto se tice jedne stvari u islamu, a to su tevhidi. ucenje kur’ana, jasina/klanjanje mrtvima, da li to ima kakve koristi njima? jer u kur’anu koliko znam pise da ce svako odgovarati za sebe na onom svijetu i da nece niko moci da se zauzima za drugoga, pa zasto onda molimo allaha da podari toj i toj umrloj osobi dzennet, zar se onda mi ne zauzimamo za tu i tu osobo trazeci allaha za takvo sto? kao da allah nije svemoguci, najbolji sudac u svemiru i kao da mu on nece licno oprostiti ako se osoba kaje za svoja djela, zasto onda mi trazimo to od boga?
  i primijetio sam jednu novotariju u islamu. period od 40 dana. zar slicno nije bilo u zidovstvu i krscanstvu? sad se to odnosi kod nas na post od 40 dana, da udovice ne smiju napustati kuce 40 dana poslije smrti muza, da dusa “hoda” svijetom 40 dana poslije smrti. i zamislite, pogotovo ovo posljednje, uistinu se vjeruje u islamu da je to tako uistinu.
  molim za reply, vidim da mnogima ne odgovarate

  • Kenan Hodžić

   Hvala Sike na posjeti i pitanju.
   Ovo što spominješ nema veze s zdravom pameti niti s islamom. Koliko znam dova ima svoju težinu ali poklanjanje svojih djela nema osnove.

   • Sike

    Mozete li objasniti to oko dove a za ovo posljednje, poklanjanje jasina/ucenja kurana/klanjanje/klanje kurbana u ime/za ime/za oprost mrtvima – nema osnove u islamu?

 • Nedim

  Odličan tekst, hvala Kenane, pomisio sam da te posao zaokupirao i da je blog zapečaćen 😏
  Hvala Bogu pa nije ☺️

  Selam, puno sreće i uspjeha i dunjaluka i ahireta.

  • Kenan Hodžić

   Hvala Nedime.
   Zaista jesam jako zauzet ali ovaj blog je moj životni projekat i uz Božiju pomoć neće biti zapečaćen. Uvijek će ostati minber sa kojeg možemo širiti rezultate naših istraživanja na putu ka istini koja će nas osloboditi okova indoktrinacije.

 • Selma

  Selam alejkum
  Mene zanima kako vi uzimate abdest ?
  Hvala na odgovoru.

  • Kenan Hodžić

   Poštovana Selma,
   Alejkumusselam.

   Nisam siguran kakve to ima veze s ovom temom ali odgovor je jednostavan…
   Operem lice, pa ruke, pa potarem glavu i na kraju stopala. To je to

 • Muslima

  Selam Alejkum!
  Hvala na ovom tekstu objasnili ste puno pitanja koje sam imala u vezi ovog ajeta.

  I dali se moze knjiga dr. Šukrija Ramića – Resetovanje muslimanskog uma naci na internetu u obliku PDFja?

 • Anonymous

  Sike je. Niste mi odgovorili gore kad sam vam neki dan poslao novi reply

 • Nijaz

  Dobro jutro. Mozete li mi pojasniti nesto sto me svrbi po mozgu vec neko vreme? Naime, zanima me zasto je u kuranu spomenuto kako je ovaj svijet samo igra i zabava, natjecanje u djeci, imetku a kako je onaj svijet puno bolji kad bi to vjernici znali? Zasto nas je onda bog uopce stvorio da iskusimo materijalni svijet kojeg on zove “igrom i zabavom”? Jel to ne trebamo uopce da zivimo? Onaj svijet je svakako bolji, hajmo svi pociniti kolektivno samo.ubistvo

  • Nedim

   Madam se da Kenan neće zamjeriti ali da i ja bacim komentar…

   Igra i zabava…i ja sam bio zbunjen ali ako se malo um otvori može se razumjeti recimo i ovako:

   ٱعۡلَمُوۤا۟ أَنَّمَا ٱلۡحَیَوٰةُ ٱلدُّنۡیَا لَعِبࣱ وَلَهۡوࣱ وَزِینَةࣱ وَتَفَاخُرُۢ بَیۡنَكُمۡ وَتَكَاثُرࣱ فِی ٱلۡأَمۡوَ ٰ⁠لِ وَٱلۡأَوۡلَـٰدِۖ كَمَثَلِ غَیۡثٍ أَعۡجَبَ ٱلۡكُفَّارَ نَبَاتُهُۥ ثُمَّ یَهِیجُ فَتَرَىٰهُ مُصۡفَرࣰّا ثُمَّ یَكُونُ حُطَـٰمࣰاۖ وَفِی ٱلۡـَٔاخِرَةِ عَذَابࣱ شَدِیدࣱ وَمَغۡفِرَةࣱ مِّنَ ٱللَّهِ وَرِضۡوَ ٰ⁠نࣱۚ وَمَا ٱلۡحَیَوٰةُ ٱلدُّنۡیَاۤ إِلَّا مَتَـٰعُ ٱلۡغُرُورِ﴿ ٢٠ ﴾

   • Muhamed Mehanović:
   Znajte da je dunjalučki život igra, i zabava, i gizdanje, i međusobno hvalisanje, i nadmetanje u mnoštvu imetka i djece! On je nalik kiši, i bilje od nje sijače zadivi, i ono potom, nakon kiše, uzbuja, ali ga zatim vidiš požutjela i potom sasušeno biva. Na ahiretu patnja teška je, a ima i oprost Allahov i zadovoljstvo. A šta je dunjalučki život doli uživanje varljivo!

   Al-Ḥadīd, Ayah 20

   Koliko sam shvatio, a samo Bog zna u potpunosti. Govori se o našoj prolaznoj ulozi u ovom životu i da treba da postavimo ciljeve iznad toga.
   Pa prvi dio može značiti igra i zabava (djetinstvo)…gizdanje i medjusobno hvalisanje (tinejdžerska dob dotjerivanja i udvaranja, a nekada i kriza srednjih godina)…međusobno hvalisanje i nadmetanje u mnoštvu imetka i djece (zrelost kad se ostvare ti neki životni ciljevi i zadaci), ali tu se ne treba stati, ultimativni cilj je nedostižan na ovom svijetu i treba imati dozu straha i gajiti nadu u Bożiju milost…

   Ima i drugih ajeta u kojima se spominje igra i zabava sličnog konteksta. Hvala Gospodaru…

 • Anonymous

  Da ti Allah uzviseni da snage i jos vise mudrosti da od tebe dobivamo jos cesec ovakve tekstove odbrane izvornog Islama.

 • Selma

  Za klanjanje ako moze sljedeci clanak.
  Nisam sigurna da li je potrebno da klanjam ako sam vec sretna i ako mi je dusa mirna, jer koliko znam klanjanje sluzi samo da se umire srca. Bog nema koristi od toga

  • Selma

   Zaboravila sam da dodam komentar Hemanta Mehte, iako je ateist, mislim da je potpuno razumno izjavio sljedeće ako se i vi složite sa njim:
   Iako je glavna svrha molitve možda pomoći drugima, sama molitva to nikada ne čini. Molitve koriste samo onim vjernicima koji ih izgovaraju ili čuju. Molitva im pruža utjehu. Omogućava im da misle da imaju određenu kontrolu nad situacijom koja im može biti van njihove kontrole i moći. To je posljednje utočište ljudi kojima je ponestalo ideja i prvo utočište ljudi koji se nikada nisu potrudili razmišljati o tome kako bi zapravo mogli riješiti problem koji im je pri ruci.
   Ovo nije bezazleno. Postoji vrlo stvarna loša strana molitve. Uljuljkava vjernike u lažni osjećaj postignuća. Svoje probleme – a još manje svjetske – ne možemo riješiti molitvom. Često vidimo ljude s dobrim namjerama kako se mole za žrtve nakon tragedije, ali molitva je beskorisna bez akcije, a te akcije čine molitve nevažnim. Da parafraziram velikog Roberta Greena Ingersolla: “Ruke koje pomažu mnogo su bolje od usana koje mole”.
   Nemam problema sa “molitvom” kao činom meditacije. U stvari, mnogi ateisti mogu vam reći koje su prednosti tihe samorefleksije. Zabluda se javlja kada mislite da neko drugi čuje vaše misli i djeluje u skladu sa njima.
   Kada je riječ o tome, molitva je nelogična, čak i u vjerskom smislu. Ako Bog ima plan, zašto ljudi pokušavaju da ga osujete? Ako se Bog može pokolebati molitvama, kakav bi to Bog dopustio užase koje vidimo u svijetu? A ako se dva pobožna vjernika mole za različite stvari, kako Bog bira pobjednika?
   Molitva nije ništa drugo do moćan placebo. Svima bi nam bilo bolje da to prihvatimo.

   • Anonymous

    Mnogi su upali u tu logičku petlju, koja može biti “beskonačna”…da pojedinac umisli da je zapravo Bog, čak postoje i indicije da su tu poklekli i neki odabrani Božiji robovi. Pogrešna percepcija molitve je ako si umislimo da smo mi gospodari a da je Bog sluga koji mora postupiti onako kako smo to mi zamislili, dok je obratno. Odazivanje Boga molitvi je po mom shvatanju u formi da razumijemo kako treba da Mu služimo, konkretnim djelima, a ne da On djeluje onako kako mi to zamišljamo na našu komandu. Onda ubrzavanje Božijih procesa koliko mogu zaključiti je takodje naopako, nakon toga kriviti Boga za naša zlodjela je druga dimenzija zlobne devijacije. Svaki pojedinac se može i treba zamisliti koliko je iskreno nešto uradio za Boga…
    Ateizam vjerovatno i nastaje kao bumerang religioznog ekstremizma…
    Ateisti i religiozni ekstremisti igraju dodave kao u dječijoj igri izmedju dvije vatre…

  • Kenan Hodžić

   Biće i na tu temu, ali evo ukratko da se osvrnem na argument koji koristiš za ne klanjanje… to je kao da svjetski prvak u bilo kojoj disciplini kaže da ne treba više da vježba jer sada se super osjeća i sretan je sa svojim položajem. Samo je pitanje dana kada će ga prestići neko ko redovno vježba. Zamisli da Luna Pudar kaže “ne trebam više plivati jer sam sada top”.
   Redovan kontakt sa Allahom je vježba za dušu i svijest, treba ju održavati da bi insan napredovao. Načina na koji se to radi je druga priča, ali obavljanje salaata (konekcije) je nužnost za one koji žele da uspiju u životu.

   • Jusuf

    Postovani, kazete da se zelite rijesiti indoktrinacije a i sami ne uspijevate u tome. Indoktrirani smo od malih nogu da trebamo klanjati pa dobro, shvatam da i sami ne zelite a i ne mozete da se tek tako rijesite klanjanja ili razmisljanja o istom.
    Napravili ste grubo poredjenje klanjanja sa prvakom u boksu. Ako ti je dusa cista, mirna i sretna, ne trebas klanjati jer si vec sretan i miran. Ako osjetis potrebu, slobodno klanjaj, ne branim ja to, ali pogresno pretpostavljate da nam je zivot prazan bez klanjanja, to vam je samo indoktrinacija.
    A vrijeme je ograniceno koje imate na ovom svijetu, zasigurno ga ne zelite trositi na klanjanje, vec da ga provedete sa porodicom i da radite ono sto volite dok jos mozete. Jer ne vidim zasto bi nas Bog stvorio samo da klanjamo. Zasto se u Kur’anu na toliko mjesta spominje kako ce se pitati na onom svijetu samo iskreno ucinjena dobra djela nasa? Jel’ to po vasoj logici, samo onaj ko klanja moze da ucini iskreno dobro djelo? A ako se pitate, ja svoju dusu hranim i “vjezbam” kao sto ste napravili poredjenje sa boksom, hranim je tako sto cinim dobra djela sa vremena na vrijeme ne ocekujuci ikakvu nagradu jer iskreno ni ja a ni vi ne znamo zasigurno ima li onog svijeta ili nema. Iskoristavam zivot najbolje sto mogu, trudim se biti dobar prema najmilijima, pomazem ljudima u nevolji i miran sam. Zato sam naveo ovaj sad svoj primjer. A vama ne branim, ako hocete klanjajte, samo kazem da je klanjanje poput meditacije za dusu, a za dusu je isto ucinkovita sama meditacija, bez islamskog nacina klanjanja

    • Kenan Hodžić

     Brate Jusufe,
     Allah ti podario svaki hajr….Ali imam pitanje.
     U ajetu 20:132 stoji obraćanje Poslaniku a.s.
     وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا
     “Preporučuj ukućanima salat i ti ustraj na njemu!”
     Vidi sad, ako su poslanici obavljali “salat”, i bilo im je preporučeno da to rade i da svoju porodicu indoktriniraju u tome, da li to znači da su bili nečiste, nemirne i nesretne duše?

     • Jusuf

      Ne vidim zasto se to ne bi moglo shvatiti kao da je poslanicima i njihovim porodicama bila potrebna molitva/salat jer su bili pod stalnim napadima musrika/nevjernika. S vremena na vrijeme stvori se zrno sumnje da pomoc nece doci i to zrno naraste do velikog dusevnog nemira i ateizma, zato im se preporucivalo da obavljaju salat da se umire i ako jesu ili nisu bili nemirni.
      A i to je preporuka, nije striktna naredba, ako ste dobro preveli. Uglavnom hvala vam sto ste izdvojili svoje vrijeme

     • zagortenej

      Ima i ovaj ajet:
      “I obožavaj Gospodara svog, dok ti ne dođe jekin”.15:99
      A jekin je ubjeđenje ili kad dođeš na kraj puta, kad završiš sve faze, pređeš igricu.

 • Ayma

  Allah te nagradio svakim hajtom na oba svijeta. S vremema na vrijeme posjetim ovaj sajt cekajuci novu temu da izadje, a ako je nema, vracam se prijasnjim clancima da se podsjetim.

  Tema je odlicno odradjena, i na pitanja kako bi Milostivi neke stvari mogao narediti u Kur’anu koje zdrav razum i srce ne moze da prihvati, kao upravo to “udarite ih”, ovaj sajt me smiri i pomogne mi da vidim da nisam sama, cak mi i komentari miluju srce kad vidim da ima jos istomisljenika. Uz to na tako argumentovan i pojasnjen nacin dovijem odgovore na sve sto me je kopkalo i nije se slagalo u pricu s kojom sam odrastala.

 • 23.03

  Dali mozete nekad napisati o jedzudz i medzudz. Ta tema me jako zanima i puno stvari ne mogu bas da shvatim. Koji su to narodi sta ce se od jednom pojaviti i napraviti nered na zemlji. Kolko znam ta tema je isto vezana za vreje kada ce se opet pojaviti Isa a. s. pa me zanima kako biste vi to objasnili.

 • Svemirski Putnik

  Pozdrav. Vidim da imate na nekolicini članaka mnogo komentara o salatu/namazu pa bih želio da iznesem svoje kratko viđenje glede iste teme, a na koju se možete nadovezati i nadam se, uskoro i objaviti puni članak. Ovdje ću iznijeti par činjenica:
  1. Dakle, ukratko, salat nije nikakav fizički ritual niti je kao takav pojašnjen u Kur’anu. Sve od obične fatihe do mnogobrojnih salata koje imamo u današnje doba (5 dnevnih namaza, teravija, vitri, nafile itd.) su objavljeni samo u hadisima. Ritualni namaz je nastao u 8. vijeku pod zapovjedništvom abasidskih halifa koji su bili pod velikim uticajem zoroastrizma i Barmakidskih perzijanaca.
  2. Ako Allah dž.š. za Kur’an kaže da je knjiga bez premca, kompletna u cjelosti i detaljno objašnjena, zašto za salat onda (da je fizički ritual) nije ostavio makar par ajeta da ga objasni muslimanima? Zar nam trebaju hadisi da pojašnjavaju salat ako je Kur’an već kompletiran?
  3. Da se nadovežem na broj 1, većinski hadisi su napisani pod kalifatom El-Mensura koji je bio poznat po tome što je nasilno gasio svaki glas koji je bio protiv njegove dogme/vladavine.
  4. Ako salat nije pojašnjen u Kur’anu, a znamo da je Kur’an (Allahovim riječima) kompletna knjiga, onda nas Allah ne duži niti traži od nas ritualni/fizički oblik molitve.
  5. Iščitavajući Kur’an u cjelosti, tražio sam spominjanje ritualnog/fizičkog oblika namaza. (Vidi u Kur’anu 4:102, 3:18, 2:149, 2:238, 18:87, 17:111, 20:14, 17:78, 62:9, 5:6, 10:10, 11:114, 29:45, 24:56, 22:26, 56:74, 87:1) Vidimo da Allah spominje salat, ruku, sedždu, abdest, itd. Mnogo puta se ruku i sedžda ne spominje uz salat.
  6. Razmotrimo zajedno:
  – Namaz je od najveće važnosti u Kur’anu, pa ako je namaz, kao obredna molitva od najveće važnosti i da je Kur’an u potpunosti objašnjen, potpuno detaljan, zašto ne možemo pronaći jasan opis kako se obavlja obredni namaz?
  – Jedini način na koji možete opravdati da Kur’an opisuje obrednu molitvu s gore navedenim citatima je putem pristranosti potvrde: Počinjete s unaprijed stvorenom idejom da postoji obredna molitva i tražite potvrdu u Kur’anu i ovaj način činjenja je pogrešan. Ovo je jednostavna indoktrinacija. Poput Kur’anskog ajeta 2:170 (A kada im se kaže: “Slijedite ono što je Allah objavio (Kur’an)”, oni kažu: “Naprotiv, mi ćemo slijediti ono što smo zatekli da rade naši očevi.” Iako njihovi očevi ništa nisu razumjeli, niti su bili vođeni?)
  Dakle, moj savjet (a i Allahov) vam je da ne slijedite vaše očeve, hodže, vehabije, učenjake, šejhove itd. koji vam govore kako ćete klanjati, gdje ćete klanjati, koliko ima namaza, koliko ima farzova i sunneta, ako Allah nije objavio (u Kur’anu), ne slijedite hadise. Samo idete u propast.
  7. Trebamo najprije dobro prevesti samu riječ Salat, razjasniti prilike i situacije iz tadašnjeg doba, razumjeti da li se je Salat odnosio samo na stanovnike tog doba, kako ga primijeniti u modernom dobu itd. Jer fizički ritual nije. Poznajete arapski jezik i čitate Kur’an, valjda znate. Ne bi meni bilo teško da je u pitanju fizički ritual, naprotiv. Ali, ako Allah nije objavio, a Kur’an je kompletiran i detaljno objašnjen, čemu onda nastaviti raditi ono u čemu smo zatekli naše očeve da rade?
  8. I da naravno, trebamo se i osloboditi indoktrinacije da ako ne prisustvujemo fizičkom namazu ili propustimo bar jedan, da ćemo završiti u džehennemu. Zamolio bih vas da pogledate u Kur’an i u hadise što se tiče ove teme, i da uključite mozak i samu logiku. Da li bi Milostivi doista nekoga kaznio zbog neklanjanja ili propuštanja namaza? Ili više logički kao što i sami govorite, hadisi su izmišljeni i dorađeni da otežaju svakodnevni život muslimana a i da ubace sumnju u sami Islam.

  • Kenan Hodžić

   Slažem se. Tema je preosjetljiva da bi se obradila šturo. Moram pokriti sve aspekte jer znam da ću biti na lomači. Uskoro inšallah

  • Anonymous

   Jako zanimljiv stav, podrzavam samostalno razmisljanje! Objasni molim te ajet o ostavljanju kupoprodaje petkom da bi se molitva obavljala, to me uzasno zanima na tvoju temu.

  • translator

   Interesantne postavke ali neke nisu bas ni lako potvrdive.
   Npr. ako nije fizicki ritual, cemu dzamije i poziv na namaz od samog pocetka – Medina?!
   Dalje, da je namaz uspostavljen kasnije u doba tog i tog halife, kako to da npr. Ebu Hanife (rodj. 70 h.g.) ima cijelu razradu fikha o namazu, abdestu itd. – da nije tvrdo utemeljen sunnet, ne bi se o tome raspravljalo

   To je ono sto mi na prvu pada na pamet…

   • Svemirski Putnik

    Moja pretpostavka glede tvog odgovora, dakle samo pretpostavka jer za teoriju trebam poneki dokaz, je da je Muhammed izumio ritualni namaz, a sljedbenici su ga pratili i to se ustalilo do dan danas.
    Dakle, mi u tom smislu, pratimo Muhammeda, šta je on radio, kako je klanjao, šta je izgovarao… a ne pratimo samog Boga, odnosno ono što je On sam objavio (Kur’an, Biblija, Tora…). Kao što vidite, Isus u kršćanstvu je veći od samog Boga, Mojsije se više cijeni od Boga u judaizmu, i naravno, Muhammed u islamu. U svakoj religiji se poslanici visoko uzdižu, usudio bih se reći i iznad Božijeg pijedestala

    • translator

     Kao muslimanu, dovoljno bi mi bilo da znam da je Muhammed a.s. to radio, jer vjerujem da je on najbolji tumac onoga sa cime je poslan.
     Nisam sasvim siguran, mislim da i nema konkretnog hadisa u kojem se govori kako se sta klanja i koliko rekata koji namaz ima i slicno, vec je to sakupljeno iz vise predaja. U principu, meni bi bilo dovoljno i to da znam na koji nacin su ljudi koji su bili uz Poslanika a.s. obavljali namaz.
     Ono sto bih volio vidjeti jeste detaljan osvrt na koncept namaza kroz Kur’an obzirom da se cesto spominje i to u ozbiljnim kontekstima gdje se stavlja kao uslov bivanja vjernikom, npr. sura Vjernici – u prvih nekoliko ajeta se pominje cak dva puta i to vrlo upecatljivo:

     Doista, uspjet će vjernici,
     Oni koji su u salatima svojim skrušeni,
     I oni koji su od besmisla odvraćeni,
     I oni koji su zekata davaoci;
     I oni koji su furudža svojih čuvari,
     Izuzev od žena svojih ili onog šta posjeduju desnice njihove – tad oni uistinu neće biti prekoreni.
     Pa ko traži iza toga, pa ti takvi su prestupnici –
     I onih koji su emaneta svojih i ugovora svojih pazitelji;
     I onih koji su salata svojih čuvari;
     Ti takvi su nasljednici,
     Koji će naslijediti Firdews. Oni će u njemu biti vječito.

     A zatim i na mnogo drugih mjesta i vrlo cesto sa zekatom.
     Kakogod, uz namaz (trenutno poznata forma), licno se osjecam smirenijim i kompletnijim, ali bih volio istraziti vise.

     Dalje, ako ima primjera izdizanja Muhammeda iznad Boga – moguce da se to radi nesvjesno i indirektno, npr. stavljanjem hadisa ispred same Objave.
     Obicni puk to ne radi svjesno.
     Licno sam bio zaprepasten kada sam prije par godina naisao po prvi put na tekst gdje se ajet derogira hadisom. Kasnije sam vidio da se to brani pod prijetnjom 🙂 – ovo moras vjerovati inace kufr 🙂

     • Svemirski Putnik

      Fizički oblik ima svoje prednosti, poput meditacije naravno, ali sama riječ salat u Kur’anu ne označava taj fizički oblik, ali zahvaljujući hadisima i drugim predanjima, salat je postao namaz, odnosno fizički oblik klanjanja. I baš poput mnogih drugih riječi koje je Kenan Hodžić obradio na ovom portalu, izgubili smo originalno značenje a prihvatili narodsko. Sve u svemu, treba se to sve šturo obraditi, a imaš i Kur’anske ajete koje sam navodio u svom prvom komentaru, dodao sam da se salat ne vezuje sa sedždom i rukuuom u mnogim ajetima, a muslimani su ih ipak spojili u jedno

 • Muhamed

  Imate li savjet kako se riješiti indoktrinacije koju spominjete? Kako se riješiti vjerovanja u običaje i tradicije koje godinama praktikujem a i da prestanem osjećati ovaj duševni nemir kao da će mi se nešto loše desiti ako budem nastavio sa ignorisanjem običaja i tradicija?

  • Kenan Hodžić

   Sjedneš sam sa sobom, na najvažnijem sastanku u svom životu, te dokučiš spoznaju da je kod Allaha krajnje odredište i da je samo On taj čiji je hatur bitan. Potom odlučiš da Mu nikog ravnim ne smatraš i da mu širk ne činiš tako što ćeš se očistiti od idola i kumira te poslušati, ali zaista poslušati, šta On kaže u svom ćitabu. I voala!

 • translator

  Kenane, jesi li razmisljao da ova stranica ima forum gdje bi se ideje mogle razmjenjivati, clanci komentarisati?

  • Kenan Hodžić

   Hvala na prijedlogu i dobroj namjeri.
   Jesam razmišljao, ali sam skontao da nisam spreman dati toliko svoje pažnje i vremena na rasprave, pogotovu što su forumi magneti za idiote i nekulturne fanatike koji će mi skakti po nervima… a što mi to treba?!
   Ovako napišem tekst, ostavim raji da se okoriste ili ne okoriste, svejedno mi je. Koga kader dovede na blog, znači da je trebao tu da bude.

 • Keno

  Pozdrav imenjace, da li ste izbrisali FB profil? A ne mogu ni naci Delic Aladinov

 • Asmira

  Zdravo. Da li mi mozete objasniti da li ajeti koji govore o “glorifying Allah when you enter the morning, in afternoon and when you come up to evening” da li se oni pogresno tumace kao znakovi ritualnog salata a u stvari imaju jednostavnije znacenje? Ja to nekako shvatam kao da obozavanje treba shvatati kao zahvalnost sto si ziv/ziva u svako doba dana, samim tim sto ste zivi i sto radite sto radite u toku dana, time pokazujete Bogu zahvalnost, odnosno obozavate ga na taj nacin? Nesto u smislu prirodnog cina, poput zivotinja koje se bude, jedu, pare se, vrse nuzdu, spavaju itd. to jeste rade sve ono sto im je prirodno. Neprirodno bi bilo da se sami ubiju, to bi Bogu pokazalo da nisu zahvalni na daru zivota, nesto u tom smislu. Nekako mi ti ajeti ne aludiraju da je rijec o bukvalno fizickom salatu sa sedzdom, rukuom i ostalim, nadam se da cete mi to pojasniti

  • Kenan Hodžić

   Poštovana Asmira
   Ajeti o salatu u Kur’anu imaju raznovrsne forme značenja kao i različite kontekste. To ću objaviti u jednom od slijedećih tekstova inšallah. Salat je u većini ajeta u značenju duhovne veze s Allahom te obnavljanja svjesnosti o Njemu (zikr). Postoje ajeti koji govore o fizičkim obliku salata koji nije definisan preciznim pokretima, što ostavlja vjernicima širok spektar formi koje mogu koristiti da postignu cilj, a to je zikr, molitva ili zahvalnost.

 • Keno

  Imenjace, fb profile molim, ne ignorisite me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *